Mănânci ciocolată din comerț? Ireal din ce este făcută, de fapt: Ingredientul care ne distruge sănătatea
Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu, în ultima decadă a lunii noiembrie 2024, în cadrul căruia a analizat ingredientele mai multor ciocolate din comerț. Experții și-au propus să îi învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să fie conștienți de ceea ce cumpără atunci când mers la magazin. Ulterior, specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la un ingredient care ne distruge sănătatea.
Experții APC au achiziționat 25 de mărci de ciocolată cu lapte și diferite adaosuri și au analizat cu atenție ingredientele pe care le conține fiecare produs. Iată cele mai importante observații pe care le-au făcut specialiștii!
- Una din două mărci de ciocolată cu lapte conține zer praf;
- Una din 3 mărci de ciocolată cu lapte conține arome artificiale;
- Una din 5 mărci de ciocolată cu lapte conține adaosuri sub formă de grăsimi din lapte;
- Conținutul de cacao din ciocolata cu lapte variază între 4% și 33%;
- Conținutul de lapte praf degresat din ciocolata cu lapte variază între 1% și 32%.
Citește și: Adio, lumânări parfumate. Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință
Ingredientul din ciocolată care ne distruge sănătatea, potrivit APC
Specialiștii APC au constat și prezența unui ingredient care poate avea efecte nocive pentru sănătatea. Mai exact, specialiștii au constat că una din două mărci de ciocolată cu lapte conține ulei de palmier. Acesta poate cauza o serie de probleme serioase.
„Uleiul de palmier are un conținut ridicat de grăsimi saturate, ce pot creste nivelul de colesterol LDL din sânge si pot creste riscul de boli cardiovasculare. Procesul de producție a uleiului de palmier poate implica formarea de contaminanti, precum esterii de 2- si 3-monocloropropan-1,2-diol (MCPD) si esteri glicidilici (GE), care pot avea efecte nocive pentru sănătate. Uleiul de palmier poate provoca reacții alergice la unele persoane, manifestându-se prin prurit, erupții cutanate sau anumite tulburări digestive.”, au notat reprezentanții APC, în cadrul unei postări pe Facebook.
De asemenea, experții APC au tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește zaharurile din ciocolata de lapte care se găsește în comerț. Potrivit studiului realizat de specialiști, cantitatea de zahăr depășește 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea „Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru copii să provină din zaharuri libere, adică un consum de 25 de grame de zahăr pe zi. În schimb, experții APC au observat că 100 de grame de ciocolată din comerț are între 48 și 63 de grame.
„Ciocolata cu lapte fabricată în sistem industrial nu ar trebui să conțină mai mult de 5 ingrediente: zahăr, lapte praf, unt de cacao, masă de cacao și lecitină. Calitatea ciocolatei cu lapte fabricată în sistem industrial se apreciază în funcție de calitatea primelor trei ingrediente. În cazul ciocolatei cu lapte de calitate superioară, ordinea ingredientelor este următoarea: zahăr, lapte praf integral, masă de cacao și lecitină din floarea-soarelui.
Având în vedere valoarea energetică mare per 100 grame de produs, aceasta fiind cuprinsă între 495 kcal și 570 kcal, consumul de ciocolată de către copii trebuie realizat cu măsură, nu mai mult de 20 de grame pe zi. (…) Aportul ridicat de zahăr în alimentația din primii ani de viață ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce la rândul său și alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2.”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Citește și: Cât de fatal este un hotdog sau un sandviş cu şuncă. Descoperirea ireală a cercetătorilor