Pestele are numeroase calitati nutritive. Este bun pentru tonus, pentru silueta, dar si pentru inima, de aceea ar trebui sa se regaseasca in alimentatia noastra in medie de doua-trei ori pe saptamana. Daca nu sunteti mari amatori de peste, poate ar fi timpul sa faceti o schimbare in meniul obisnuit. Daca veti inlocui carnea de orice fel cu peste, nu numai ca va veti proteja sanatatea, dar va veti mentine si forma fizica.
Pentru tonus
In piramida alimentelor, pestele este clasat in aceeasi grupa ca si carnea. Este normal: ca si friptura, este o sursa foarte buna de proteine, in medie intre 18 si 20 de grame la 100 de grame. In plus, are o valoare biologica excelenta: contine toti amino-acizii esentiali si, prin urmare, sunt folositi de organism pentru crestere si reinnoirea celulara. Un alt atu al pestelui este fierul de origine animala (ca si cel al carnii), foarte bine asimilat de organism. Fierul este adesea deficitar in alimentatia copiilor, femeilor care urmeaza un regim restrictiv sau al vegetarienilor, iar asta poate duce la oboseala, lipsa rezistentei la efort si chiar anemie, in cazurile mai grave. Daca nu obisnuiti sa mancati carne, este bine sa stiti ca pestele reprezinta o alternativa excelenta.
Pentru silueta
Nu este o intamplare faptul ca numeroase regimuri de slabire contin peste. Este un aliment cu o mare valoare nutritiva. In acelasi timp, are putine calorii, in general este sarac in lipide (grasimi) si bogat in proteine. Pe langa fier, pestele furnizeaza si cantitati apreciabile de minerale: fosfor (component esential al oaselor), zinc si cupru (care joaca un rol vital pentru organism), calciu, dar si oligo-elemente variate (fluor, seleniu, cobalt, mangan). In sfarsit, este o adevarata mina de vitamine: in el se gasesc in special toate vitaminele din grupa B, mai ales B2 si B12. Pentru a pastra toate beneficiile dietetice ale pestelui, este de preferat sa-l preparati la aburi, sa-l consumati in ciorba sau facut la microunde.
Pentru inima
Multe studii au confirmat faptul ca persoanele care consuma peste reduc riscul sa se imbolnaveasca de afectiuni cardio-vasculare. Este recomandat in special consumul de hering, ton, macrou si somon de doua-trei ori pe saptamana. Cel mai bine este sa mancati peste pescuit in larg decat cel din crescatorii. Conditiile de viata si mai ales hrana sunt diferite, iar compozitia grasimii lor nu este identica. Chiar daca pastreaza calitati nutritive incontestabile, efectele lor in ceea ce priveste sanatatea cardio-vasculara sunt probabil mai mici.