Mai tineti minte trupa K1? Vezi cum arata acum Radu Fornea si cu ce se ocupa: „M-am batut toata cariera mea. Nu avem bani sa…”
S-au lansat pe piata in urma cu 18 ani si s-au bucurat de un succes rasunator. In ultima vreme, insa, mai precis de aproximativ zece ani, nu s-a mai auzit nimic de celebra trupa K1, iar Radu Fornea, liderul trupei, lamureste misterul disparitiei din peisajul muzical autohton:
“M-am batut toata cariera mea, peste 20 de ani, ca oamenii sa se apropie de folclor. Acum aproape 10 ani, poate multa lume nu a vrut sa inteleaga, dar nu ne-am retras, doar am iesit din zona de comercial. Ne-am maturizat si am ajuns la concluzia ca nu putem compune muzica intre betoane. Intotdeauna am spus ca ideea de a sta in fata unui calculator si de a compune muzica pe banza rulanta, asa cum iti comanda un radio, sau o casa de disucri, nu are sens, atunci cand vorbesti de creatie. Sufletul nostru isi dorea mai mult din zona asta de folclor, insa n-am reusit sa inteleg de ce, in iubita noastra Romanie, lumea nu vrea sa difuzeze sub nicio forma muzici care au la baza folclor”, a declarat Radu Fornea, pentru CANCAN.ro.
La sfarsitul lunii isi sarbatoresc majoratul
Trupa K 1 a facut senzatie cu piesa “Fata verde cu parul padure”, insa acum, romanii i-au uitat, fapt care l-a necajit tare, pe Radu Fornea: “K1 exista inca, am avut si niste turnee fabuloase in ultimii ani, am concertat in toata Europa. Nu putem intra in dialog cu romanii, pentru ca nu avem cum. Nu avem bani sa ne facem propria televiziune sau propriul radio, asa ca e foarte complicat. Pe 27 iunie implinim 18 ani de cand am lansat prima caseta. Vom sarbatori cu toti prietenii la un restaurant din Bucuresti”, ne-a mai spus Radu Fornea.
CITESTE SI
Radu Fornea „face legea” in showbiz! Vrea ca 60% din piesele de la radio sa fie romanesti
Liderul trupei K1 a trecut de la muzica, la poezie!
K1 pornesc pe urmele Andreei Marin
A propus chiar si o lege pentru radiouri
In 2010, Radu Fornea a propus un proiect de lege, “Legea Fornea”, prin care radiourile si televiziunile sa fie obligate sa difuzeze muzica romaneasca, in proportie de 60%. „Radiourile, cluburile, televiziunile, organizatorii de concerte platesc drepturi de autor pentru fiecare piesa difuzata si este pacat ca toti banii acestia sa plece in afara tarii, cand, firesc, ar trebui sa revina compozitorilor romani contribuind in acest fel la incurajarea pietei muzicale romanesti. Este o masura care sprijina si incurajeaza valorile noastre nationale”, spunea el la vremea respectiva.
F. Coman
This browser does not support the video element.