Mai e puțin până la ieșirea oficială a Marii Britanie din UE! Ce se întâmplă cu românii care au rămas acolo: „Englezii ne urăsc! Se citește pe fața oamenilor”

Publicat: 20/09/2018 | 08:56

Mai este puțin până când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Data oficială este 29 martie 2019. Românii reprezintă acum al doilea cel mai numeros grup de imigranți din Marea Britanie, depășindu-i pe irlandezi și indieni. Cu toate acestea, ei sunt printre cei mai vulnerabili după Brexit.

Mulți dintre românii plecați în Marea Britanie la muncă ocupă joburi vitale pentru bunul mers al societății engleze, cum ar fi lucrători în supermarketuri, îngrijitori în căminele de bătrâni sau lucrători în hoteluri.  În ultima perioadă există teama că izolarea socială și economică a lucrătorilor necalificați se va dovedi periculoasă pentru cei care vor alege să rămână acolo după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit stirileprotv.ro. (Citește și Ziua în care toate zborurile între Marea Britanie şi UE ar putea fi suspendate)

„Majoritatea cetățenilor UE nu sunt bine informați despre Brexit și despre condițiile în care pot rămâne, iar românii nu fac excepție. Bariera lingvistică, faptul că nu urmăresc mass-media, toate acestea îi fac vulnerabili. Din cercetările noastre de pe teren și a comunității românești din Marea Britanie, am observat că mulți români cred că, după Brexit, vor putea rămâne aici automat și atât timp cât plătesc impozite și respectă legea, totul este în regulă”, a explicat Florina Tudose, româncă ce lucrează la Centrul de Resurse pentru Europa de Est. Jurnaliștii de la The Guardian au însoțit-o pe Florina Tudose și au stat de vorbă cu unii dintre românii care locuiesc în nordul Londrei.

De ce se tem românii care locuiesc în Marea Britanie

„Am locuit în Italia timp de 17 ani, nu știam dacă eram legal sau ilegal, nimănui nu-i păsa, nu m-a oprit nimeni atunci, de ce ar fi diferit aici?”, a spus o româncă de 40 de ani, care lucrează la o măcelărie. Alții speră că ministrul de Interne știe de ei și că înregistrarea și rămânerea în Marea Britanie după Brexit va fi automată: „Ne vor trimite scrisori. Nu sunt deloc îngrijorată de Brexit, de ce ar trebui să fiu? Sunt aici de nouă ani și plătesc impozite și asta contează”. (Vezi aiciMaşinile cu volan pe dreapta, interzise după Brexit! )

„Din păcate, auzim asta foarte des. Cum vor ajunge autoritățile la acești oameni? De aceea suntem îngrijorați”, a spus Florina Tudose.

„Dacă România este așa de rea cum cred britanicii, atunci de ce prințul Charles a cumpărat atâtea proprietăți acolo?”, se întreabă un alt român.

Alți români cred că englezii nu vor renunța la ei. „Ce va face Anglia fără noi?”, se întreabă Dragoș, care lucrează într-un restaurant românesc din Dollis Hill. El a venit în Marea Britanie în 2016: „Britanicii acoperă doar 10% din personal, dar nu sunt considerați de încredere. Își iau liber, mai ales după weekend, iar apoi românii vor fi chemați să le țină locul. Jumătate dintre cei 35 de angajați ai companiei erau români și doar trei sau patru erau din Marea Britanie.  Nu este corect. Anul trecut, în noiembrie, decembrie, când a fost vreme rea, toți au sunat să spună că nu pot ajunge. Erau doar două centimetri de zăpadă. A trebuit să-mi iau mașina și să-i iau personal și pe alți români. Nu puteam să nu mergem la muncă. Aveam grijă de persoane în vârstă, unii au demență. În țara mea suntem responsabili. Etica muncii și simțul responsabilității sunt mai puternice decât aici. Cine va ocupa toate aceste slujbe slab calificate? Dacă ne întoarcem acasă, cine va face aceste munci? Este un pic rasist, dar este decizia lor. Suntem aici să lucrăm, să plătim impozite, să plătim asigurări, să cumpărăm mâncare, să plătim taxele bancare…”.

Cei mai mulți dintre români nu au fost deloc surprinși de votul Brexit. Roxana spune că se aștepta: „Se putea citi pe fețele oamenilor. Ne urăsc. În supermarket vezi cum te privesc când te aud că vorbești limba română, așa că e mai bine să taci. Ei nu ne plac. Britanicii spun că nu sunt rasiști, dar cred că suntem aici ca sclavi doar pentru că facem muncile pe care ei nu le fac și ne tratează ca atare. Nu vorbesc despre mine sau despre cei de la fermă, ci de oameni în general.”

Angie Voicu