Decizie neașteptată în magazinele din România. Marile lanţuri de supermarketuri au început să raționalizeze anumite produse. Astfel, clienţii nu vor mai putea cumpăra alimente în cantități mari.
Mai multe magazine din România au început să raționalizeze anumite produse. Ce înseamnă acest lucru? Clienţii pot cumpăra de la 6 până la 20 de kilograme din această gamă de produse.
Spre exemplu, la un supermarket din Sectorul 3 al Capitalei, oamenii pot cumpăra doar două baxuri de ulei, pe același bon.
Mai mult decât atât, în magazinele Kaufland la raioanele cu alimente sunt afişate următoarele mesaje: ”Vânzarea acestui produs este limitată la maximum 2 baxuri, pe client! Mulțumim pentru înțelegere!” și mesajul „Vânzarea produselor din categoriile făină/mălai/conserve legume/paste/săpun este limitată la maximum două baxuri, pe bonul fiscal”.
Unul dintre angajaţii magazinului au explicat: ”E pandemie și oamenii trebuie să aibă ce mânca, de asta trebuie să se cumpere mai puține cantități. Mai vin și patronii de la magazinele din cartier care cumpără cantități mari și e o problemă asta, că ei vând la prețuri mari. De aceea s-a limitat cantitatea”.
De asemenea şi în magazinele Profi sunt afişate mesaje asemănătoare: ”Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 kilograme pe fiecare bon fiscal”.
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, susține că oamenii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că nu urmează o criză alimentară.
CITEŞTE ŞI: UN MARE LANȚ DE SUPERMARKETURI AR PUTEA FI ÎNCHIS PENTRU ȘASE LUNI! CE AU GĂSIT INSPECTORII ANPC ÎN MAGAZINE
În acelaşi timp acesta a explicat faptul că preţul alimentelor va creşte, iar din acest motiv micile afaceri ar putea să dispară.
”Este foarte adevărat că ce e pe rețelele de socializare, ce se întâmplă în Anglia, conduce la cumpărături haotice. Nu mi se pare firesc ca unele magazine să ia măsuri pe cont propriu, cum sunt acele restricționări privind achiziția de produse alimentare. Instituțiile statului ar trebui să intervină. Nu e normal ca oamenii să facă asta, să se panicheze și să cumpere haotic. Faptul că se cumpără atât de mult, ca o soluție de moment, duce la o risipă alimentară. Produsele vor expira și vor fi aruncate. Nu cred că România va ajunge în situația în care să rămână fără alimente, pentru că noi avem resurse.
Dacă organizăm toți micii producători din țară, nu avem probleme privind resursele alimentare. Va fi o perioadă grea pentru că va crește prețul la alimente pe fondul pandemiei, secetei de anul trecut, scumpirilor la gaze și electricitate. Există riscul să se închidă o parte din afacerile mici, să scadă activitatea afacerilor mari pe fondul consumului scăzut”, susține Dragoș Frumosu.
Sursă foto: Arhivă Cancan