Macul poate combate cu succes osteoporoza datorita continutului ridicat de fosfor care ajuta la absorbtia mai buna a calciului in organism.
Proprietatile curative ale macului au iesit la iveala in urma cu cativa ani, la mutarea unui cimitir vechi din secolul 19 dintr-un sat din Slovacia. Atunci s-a constatat ca oasele celor ingropati nu erau atinse deloc de osteoporoza. Locuitorii satului erau cunoscuti ca mari cultivatori si mari consumatori de mac si miere. Cercetatorii slovaci au facut un studiu pe doua grupuri a cate 20 de femei care sufereau de osteoporoza. Primului grup i s-au administrat medicamente contra osteoporozei, iar celui de-al doilea grup, ulei de mac. A rezultat fara dubii ca persoanele tratate cu mac scapasera de osteoporoza dupa administrarea unei lingurite de ulei de mac zilnic, timp de 12 luni. Femeile din celalalt grup inca mai aveau osteoporoza dupa un an, iar oasele lor prezentau valori ale calciului sub limitele normale. Reteta dulce: Macinati 250 de grame de mac, adaugati o jumatate de cana de apa si cateva lingurite de miere. Amestecul nu trebuie sa fie excesiv de dulce, doar cat sa fie placut la gust. Puneti amestecul rezultat intr-un vas si incalziti pe aragaz pana da un pic in clocot. Raciti amestecul, apoi puneti-l intr-un borcan, la frigider. Consumati minimum o lingura pe zi si beti un pahar cu apa in care ati stors un sfert de lamaie. Cei care sufera cu fierea pot adauga mere rase, iar diabeticii pot folosi indulcitori.