Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că problema gunoaielor din sectorul 1 al Capitalei trebuie rezolvată urgent și trebuie luată o decizie care să respecte legea și contractele în vigoare.
”Obiectivul Partidului Național Liberal este să contribuie la o decizie care să rezolve problemele existente în sectorul 1, o soluție care să permită ridicarea gunoiului menajer, o soluție conformă cu legea și conformă cu contractele existente. Acesta este punctul meu de vedere. Faptul că s-a ajuns în situația asta este mai puțin rezultatul unor poziții ale consilierilor PNL, ci rezultatul unui conflict generat încă de la început între primarul sectorului 1 și firma de salubritate”, a precizat, vineri, Ludovic Orban, în timpul unei conferințe de presă, potrivit GÂNDUL.RO.
Președintele PNL a mai precizat și faptul că, dacă va fi necesar, problemele din sectorul 1 se vor discuta și la nivelul coaliției.
”Noi, PNL, ne-am respectat înțelegerile pe care le-am avut, nu numai în București. Știți că încă de la început relația a fost tensionată, au trecut cinci luni ca primarul să delege atribuțiile stabilite prin negociere către viceprimarul PNL.
Trebuie găsită o soluție rapidă, la masa discuțiilor, pentru a rezolva criza din sectorul 1”, a mai declarat președintele Camerei Deputaților.
Sectorul 1 al Capitalei, unde primar este Clotilde Armand, se confruntă din nou cu o criză majoră a gunoaielor.
Firma de salubritate, care are contract cu administrația locală, acuză primăria că ar plăti facturile discreționar, iar de aici un întreg blocaj pe lanțul de salubritate.
”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționară a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021”, au transmis, joi, cei de la Romprest.
Potrivit sursei citate, compania a acumulat la rândul ei datorii către alte firme colaboratoare.
”Odată cu acumularea restanțelor, începând cu luna februarie 2021, operatorii stațiilor au notificat Romprest că vor suspenda activitatea prestată în beneficiul Sectorului 1, iar în cursul lunii mai, începând cu data de 22 mai, au suspendat activitatea și au interzis accesul autospecialelor Romprest în stațiile de sortare”, mai transmit cei de la Romprest.