Primul-ministru al României, Ludovic Orban, a declarat, în cursul zilei de vineri, că sâmbătă, în cadrul conferinţei cu prefecţii şi cu structurile implicate în lupta anti-COVID, va transmite un semnal ca toate centrele acreditate să facă teste COVID pentru cei care au sejururi planificate în Grecia.
În același timp, premierul a adus aminte că autorităţile elene au decis într-o şedinţă de guvern ca românii care trec prin vama Kulata – Promachonas să aibă obligatoriu un test COVID negativ făcut cu maximum 72 de ore înainte de momentul trecerii frontierei.
„Mâine dimineaţă, la ora 9,00, am convocat o conferinţă cu toţi prefecţii şi cu toate structurile implicate în lupta anti-COVID şi la această videoconferinţă va fi prezent şi domnul ministru Tătaru şi împreună vom transmite un semnal ca toate centrele care sunt acreditate, şi este vorba de peste 120 de centre acreditate să facă aceste analize, să efectueze aceste analize pentru cei care au sejururi planificate în Grecia”.
Începând cu data de 14 iulie, ora 6,00, toţi cetăţenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas sunt obligaţi să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecţia cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul grec, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe.
MAE a subliniat că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.
Totodată, Ludovic Orban a declarat vineri că deşi a avut discuţii cu reprezentanţii HoReCa privind posibilitatea deschiderii restaurantelor, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 o decizie în acest sens a fost amânată.
Nu rata: Anunțul făcut de Ludovic Orban! Masca de protecție va rămâne obligatorie „cât timp va fi necesar”
„Obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului. (…) Ce mai sunt închise? Restaurantele din spaţii închise, unde, să îmi fie iertat, deşi am avut discuţii, din cauza creşterii numărului de cazuri încă mai aşteptăm să luăm această decizie (a deschiderii restaurantelor – n.r.).
Mai sunt închise competiţiile sportive cu spectatori, evenimentele culturale, teatre, cinematografe în spaţii închise, concerte simfonice, operă, deci astea au rămas sub restricţii, pentru că, în general, ele au fost încadrate cu cel mai mare risc epidemiologic, în zona roşie. Şi OMS a arătat care sunt tipurile de activităţi, care e evaluarea riscului epidemiologic aferent fiecărei activităţi şi aceste activităţi sunt în zona roşie, cu risc major de transmitere.
Este foarte greu să mai iei o decizie, să dai drumul la relaxare într-un domeniu atâta timp cât noi ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri care ne îngrijorează şi ne determină la o atitudine foarte energică pentru a asigura respectarea regulilor de către toţi actorii instituţionali, atât din mediul public, cât şi din mediul privat”, a spus Orban într-o conferinţă de presă la Prefectura Tulcea.