Lovitură pe piața cosmetică! Din data de 15 octombrie, un produs cosmetic nu va mai exista pe piață. Comisia Europeană a luat această decizie, deoarece poluează mediul înconjurător. Mai cu seamă, este vorba despre produsele care conțin sclipici. Comercializarea lor va fi interzisă în spațiul UE, începând cu luna aceasta. Decizia va afecta și România, pentru că sclipiciul devenise un element de bază, nelipsit din machiaje sau diverse produse pentru corp. De altfel, este o „lovitură” și pentru saloanele și persoanele fizice care se ocupă cu arta manichiurii și a pedichiurii. Detaliile se află mai jos, în articol.
Sclipiciul va fi interzis în spațiul Uniunii Europene. Decizia a fost luată de Comisia Europeană și noua regulă se va aplica din data de 15 octombrie. Produsul cosmetic este foarte popular, fiind regăsit într-o multitudine de produse de make-up, dar și în cele care țin de înfrumusețarea corporală. Produsele care conțin sclipici, de la ojă până la cele de machiaj, nu vor mai fi oferite spre vânzare în spațiul UE, după decizia luată recent. Interdicția, însă, a creat un val de controverse în spațiul public, multe persoane influente în mediul online fiind nemulțumite și chiar revoltate. De exemplu, mulți influenceri din Germania au cutreierat magazinele, pentru a-și face un stoc de borcane cu sclipici, cu doar câteva zile înainte ca noua interdicție să își aplice efectele pe piață.
De menționat faptul că interdicția vizează particulele de plastic mai mici de 5 milimetri care nu se degradează și sunt insolubile – sclipiciul liber și microbilele. Măsura aceasta a fost adoptată în urmă cu o lună de către forul european. Pe lângă măsura interzicerii sclipiciului în spațiul UE, mai există și alte măsuri care se vor lua în considerare. De exemplu, o sursă de microplastice din mediu reprezintă suprafețele sportive artificiale. Materialul granular de umplutură ar putea dispărea. Pe de altă parte, sunt vizate și microplasticele din jucării, balsamul de rufe, detergenți, îngrășăminte, medicamente, dispozitivele medicale sau produsele destinate îngrijirii plantelor.
„Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse”, a transmis Comisia Europeană.
Noua interdicție afectează toate piețele spațiului UE care utilizează astfel de produse. De exemplu, printre ele se numără piața saloanelor de înfrumusețare. Acestea vor fi nevoită să se conformeze noilor reguli legislative. Manichiura cu sclipici ar putea deveni, astfel, istorie.
Sursă foto: colaj Pixabay