Lovitura dura pentru evazionisti! Jocurile de noroc online vor intra in legalitate

De: Cancan
Publicat: 23/03/2015 | 15:03

Acest lucru va aduce in plus la bugetul de stat cateva zeci de milioane de euro anual. In 2009 s-a incercat prima reglementare a jocurilor de noroc online si in Romania, dar pana astazi nu s-a eliberat nici o licenta sau autorizatie pentru acest tip de activitate, tara noastra pierzand anual cel putin 50 milioane euro. Potrivit economica.net, situatia s-a schimbat in 2013, odata cu infiintarea ONJN ( Oficul National pentru Jocuri de Noroc ) organism care are ca principal obiectiv si aducerea in legalitate a organizatorilor de jocuri de noroc online.

N-au platit taxe!

Actiunile intreprinse dupa infiintarea ONJN au insemnat amenzi usturatoare pentru reclama si publicitate in domeniul jocurilor de noroc online, cat si notificari sau somatii trimise organizatorilor de astfel de jocuri. Desi actiunile Oficiului s-au desfasurat in forta si au transmis un puternic semnal in piata, unii operatori au sfidat autoritatile si au profitat de golul ramas, intensificand actiunile de promovare ilegale si ajungand sa detina o cota importanta de piata si sa faca profituri de zeci de milioane de euro fara a plati taxe.
Proiectul adoptat creeaza posibilitatea reala pentru organizatorii online de a se licentia si de a plati taxe precum in celelalte tari. Astfel, companiile care isi vor manifesta interesul pentru piata din Romania, vor putea functiona o perioada de pana la 12 luni cu plata taxelor in avans si indeplinirea unor formalitati simplificate. In aceasta perioada, organizatorii sunt obligati sa se conformeze tuturor cerintelor legale putand astfel sa obtina o licenta cu o validitate de 10 ani.

Taxe anuale

Taxarea se va face cu un procent de 16% aplicat profitului brut, dar si prin taxe fixe anuale cuprinse intre 6.000 euro si 120.000 euro. In plus, noua legislatie creaza si mijloacele prin care domeniile de internet ale operatorilor ilegali vor putea fi blocate, iar platile catre acestia interzise pe modelul aplicat deja cu succes in unele tari Europene si datorita carora piata neagra este adusa aproape de 0.