Tânărul din Timişoara supranumit “Log off’ a reuşit, alături de câţiva prieteni, să găseacă breşe de securitate în reţelele unora dintre cele mai mari bănci, site-uri şi benzinării din lume.
La doar 21 de ani, Alexandru Rogăşan – cunoscut în lumea hackerilor drept ”Logoff” (deconectare, n.red.) – are şanse mari să devină cel mai tânăr infractor cibernetic. În decursul a câteva luni, tânărul a reuşit să spargă sistemele de securitate ale celor mai cunoscute bănci, site-uri şi benzinării din lume. A făcut-o pentru bani, alături de trei prieteni din oraş, pe care i-a cunoscut în urmă cu mai mulţi ani la un internet-cafe din cartierul în care locuieşte în Timişoara.
”Alex era băiat bun. Stătea cu iubita în apartamentul părinţilor. Mama şi tatăl lui erau mai mult plecaţi decât acasă. Ştiu că le avea cu calculatorul. Îi ajuta şi pe vecini când aveau probleme cu reţeaua, cu calculatorul, cu internetul. Îi mergea mintea, dar nu cred că îl bănuia cineva că ar fi periculos”, spun Dan Pătraşcu, administratorul imobilului în care locuieşte hackerul ”Logoff”.
Surse din rândul poliţiei spun că tânărul şi-a dobândit primele cunoştinţe despre modul în care pot fi găsite breşele de securitate dintr-un internet-cafe. ”Tânărul avea misiunea, alături de alţi trei prieteni, să depisteze zonele sensibile ale unor sisteme de securitate. A dat dovadă de o inteligenţă deosebită. Una e să spargi un site, alta e să învingi o bancă şi să îi furi datele”, spune unul dintre poliţiştii care a descins ieri dimineaţă la locuinţa tânărului de 21 de ani.
Toate telefoanele lui ”Logoff” şi activitatea de pe laptopul său au ajuns să fie monitorizate de SRI după ce specialiştii FBI au intrat pe fir, mai ales că prejudiciul în acest dosar se ridică la suma de 25 de milioane de dolari.
Vestul ţării – capitală pentru hackeri
TinKode este pseudonimul hackerului de 21 de ani din Timişoara, care a fost arestat în ianuarie 2012, după ce a spart serverele NASA, Pentagon şi ale armatei SUA. Tânărul a fost acuzat de procurorii DIICOT că a provocat pierderi de mai multe milioane de dolari prin activităţile sale. Hackerul, pe nume Răzvan Manole Cernăcianu, era student la Facultatea de Informatică din Timişoara, dar profesorii spun că nu era foarte eminent. Hackerul “Micul Fum”, un tânăr din Arad, a fost timp de câteva săptămâni spaima vedetelor din România. El a spart adresele de email ale mai multor vipuri şi a postat apoi pe bloguri fotografii şi informaţii confidenţiale pe propriul blog. Hackerul, care locuieşte în localitatea arădeană Păuliş, fost taximetrist de meserie, a accesat ilegal conturile de Facebook şi adresele de e-mail ale unor persoane publice şi vedete de televiziune.
Carolina Tudor