Locul unde apartamentele costă incredibil de puţin: „Sunt ieftine ca varza”
Există un oraș în lume unde un apartament poate fi achiziționat cu doar 130 de euro. Pare ireal, însă oferta a început să prezinte din ce în ce mai mult interes pentru cei care vor să facă afaceri în domeniul imobiliar.
Hu Yongwei, un rezident din Beijing, a achiziționat nu mai puțin de 15 apartamente cu două sau trei camere în micul oraș Hebi, din centrul Chinei. Pentru aceste apartamente, Yongwei a scos din buzunar aproximativ 28.000 de euro.
Cea mai recentă achiziție a fost realizată la prețul de doar 2.300 de euro. Toate aceste locuințe au fost construite cu aproximativ 30 de ani în urmă, iar pentru unul dintre apartamentele sale din Hebi, Yongwei a plătit doar 130 de euro, fără taxe sau comisioane.
Motivul pentru care apartamentele sunt atât de ieftine în orașul Hebi
Experții imobiliari din China susțin că apartamentele cu costuri reduse din mici orașe chinezești precum Huainan, Rushan în est și Gejiu în sud-vest sau Hebi sunt achiziționate în mare parte de către persoane care provin din alte regiuni ale țării.
Hebi este un oraș situat în provincia Henan, în apropierea platoului Shanxi. În anul 2020, populația orașului era de aproximativ 1,5 milioane de locuitori. Un aspect interesant al acestei regiuni este prezența unor mine de cărbune, care contribuie la economia locală. De asemenea, Hebi găzduiește și Hebi New Area, o zonă economică în plină dezvoltare, cunoscută pentru activitățile sale economice prospere.
Hu Yongwei are încredere că va reuși să scoată profit de pe urma acestor investiții.
„Apartamentele se vând foarte ieftine, ca varza”, a mărturisit Hu Yongwei, în vârstă de 39 de ani.
Conform datelor de la Anjuke (companie care oferă informații online despre vânzările și închirierile de case), în prezent prețurile sunt cu 27 % mai mici decât în anul 2021, când a fost atins nivelul maxim atins în cele mai bune zone ale orașului, notează Digi 24.
De asemenea, potrivit economistului Nie Wen de la Hwabao Trust, migrația către aceste apartamente extrem de ieftine reflectă neîncrederea chinezilor în resursele financiare pe termen lung. Alegerea lor de a investi în proprietăți cu prețuri reduse în orașele mici sugerează o precauție și o dorință de a-și asigura stabilitatea financiară pe termen lung. Această tendință poate fi interpretată ca o expresie a incertitudinii economice și a dorinței de a evita riscurile asociate cu investițiile majore în zone mai scumpe și volatile.