Locul preferat de români pentru vacanţă se extinde. Salina Turda capătă o nouă mină
Aproximativ 600.000 de turiști vizitează anual Salina Turda, iar oficialii preconizează că numărul s-ar putea dubla după finalizarea noului proiect. Mai exact, locul se extinde, oferindu-le vizitatorilor un nou spațiu de relaxare. Va fi deschisă mina Iosif, supranumită Sala Ecourilor, acolo unde accesul a fost restricționat până acum. Marea atracție a zonei o vor reprezenta lifturile panoramice, iar prețul lucrărilor este pe măsură.
National Geographic a numit Salina Turda cel mai spectaculos subteran modelat de oameni din Europa. Mai mult decât atât, ghidul de călătorii Michelin i-a acordat două stele din trei posibile. Turiștii care o vizitează rămân fascinați de frumusețea locului.
„Foarte fascinant. E ca şi cum intri total în altă lume. E ceva cu adevărat unic.”/ „E un loc foarte frumos. Aerul de aici ajută la răceli şi chiar s-a amenajat foarte frumos şi s-au făcut multe jocuri noi.”, au spus câțiva turiști, potrivit Observator News.
Citește și: Autoritățile din Roma, decizie de ultimă oră! Vor să limiteze accesul la Fontana di Trevi
Cât costă noul proiect de la Salina Turda
Mina Iosif a fost principala sursă de sare din zonă timp de 150 de ani, iar acum turiștii se vor putea plimba prin ea. Acum, vizitatorii o pot admira doar din balcoanele care erau folosite de mineri pentru a coborî în salină.
Totodată, ea poartă și numele de Sala Ecourilor. Mădălina Craiu, ghid la Salina Turda, a explicat motivul pentru care a fost numită în acest fel, dar a oferit și alte detalii importante despre mina Iosif.
„Mina Iosif, datorită formei de clopot şi datorită faptului că nu mai face legătură majoră cu nicio altă mină din Salina Turda, a căpătat numele de Sala Ecourilor. Sunetul se poate reverbera aici de până la 20 de ori.”, a explicat Mădălina Craiu, ghid la Salina Turda.
Lucrările de extindere ar trebui să înceapă anul viitor și să dureze 24 de luni. Primăria a început deja demersurile în acest sens. Amenajarea Salinei Turda va costa 25 de milioane de euro, fiind vorba de o suprafață de 10.000 de metri pătrați.
„Noi am făcut nişte demersuri până acum, deoarece se ştie că salina este pe un versant care are multe izvoare şi sunt foarte multe acumulări de apă. A trebuit să pregătim terenul pentru mina Iosif. Suntem pregătiţi pentru a începe săpăturile.”, a declarat Cristian Matei, primarul municipiului Turda.
Accesul în mina Iosif se va face cu patru lifturi panoramice, care vor putea transporta 64 de persoane într-o singură coborâre. Proiectul include un râu artificial și alei suspendate. Astfel, turiștii vor putea privi îndeaproape interiorul muntelui de sare.
Citește și: Stațiunea unică din România în care te simți ca în Japonia. Este la doar 161 kilometri de București
This browser does not support the video element.