În ultimii ani, în România s-a testat aclimatizarea unor specii de fructe exotice rare. Rezultatele au fost excelente, iar, în curând, acestea vor putea fi crescute în țara noastră fără probleme. Citește în continuare unde se cultivă și pot fi cumpărate aceste fructe.
La Stațiunea Pomicolă Istrița, din județul Buzău, în ultimii 4 ani a fost testată aclimatizarea mai multor specii de fructe exotice rare. Rezultatele au fost excelente, iar cercetătorii susțin că respectivii pomi s-au adaptat perfect la clima din România.
(CITEȘTE ȘI: Ţeapa colosală luată de românii care cumpără fructe şi legume, de la porţi! Ce se întâmplă cu ele, de fapt)
Cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița au explicat că principalele specii de fructe exotice care s-au aclimatizat cel mai bine în Buzău sunt: kiwi, curmalul chinezesc şi banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw. Ei susțin că deja există cerere pe piață pentru aceste specii de pomi fructiferi. Temperaturile calde înregistrate în țara noastră pe perioade tot mai lungi au contribuit decisiv la aclimatizarea perfectă a acestor specii.
În plus, specialiștii recomandă cultivarea acestor tipuri de fructe exotice, ele fiind foarte ușor de îngrijit. Rezistă excelent la secetă și nu au boli sau dăunători. În plus, fructele sunt deosebite ca aspect, dar au și un gust foarte bun.
„Anul acesta avem la vânzare şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi. Sunt specii pe care le-am testat în lotul nostru experimental și care s-au adaptat foarte bine la condițiile meteo din țara noastră, mai ales că în ultimii ani avem temperaturi din ce în ce mai ridicate pe o perioadă mai lungă din an”, a declarat Andrei Tabacu, cercetător inginer la Stațiunea Istrița, pentru sansanews.ro.
Pe fondul creșterii prețurile la toate produsele alimentare, nici fructele și legumele nu vor avea altă soartă. Astfel, prețul căpșunilor, fructe extrem de iubite de români, a explodat în această primăvară. Prețul mediu al unui kilogram de căpșuni este de 35 de lei, cu 5 lei mai scump decât anul trecut.
În aceste condiții este de așteptat ca mulți oameni să renunțe la a mai cumpăra căpșuni la începutul primăverii. Totuși, producătorii au vești bune, ei susținând că prețul va scădea, mai ales că producția de anul acesta este foarte bună.
„Anul acesta prețul va fi exact ca și anul trecut, 30-35 de lei. Eu zic că prețul este rezonabil pentru început de sezon pentru că, ulterior, prețul va scădea. Producția este foarte bună. Avem foarte multe fructe, foarte multe flori. Plantele arată foarte bine”, a declarat Daniel Sabo, producător român, pentru Kanal D.
(VEZI ȘI: Câte legume și fructe trebuie să mănânci în fiecare zi. Specialiștii trag un semnal de alarmă!)