Locul din România în care nu se poate trăi. Este cel mai poluat oraș din țara noastră în 2022. A întrecutul Bucureștiul!

Publicat: 10/11/2022 | 10:10
Poluare

Poluarea aerului este, în prezent, una dintre cele mai serioase probleme la nivel mondial. Orașul din România, cu cea mai mare concentrație de particule în suspensie (PM), ozon, dioxid de azot și dioxid de sulf, este Baia Mare. Iată care sunt datele exacte, dar și ce localități sunt aproape la fel de poluate.

Din păcate, sursele majore de poluare atmosferică sunt dincolo de capacitatea individului de a le controla, fiind necesară o acțiune concertată din partea factorilor de decizie la nivel local, național și regional. Cauzele care duc la poluarea aerului cu noxe sunt reprezentate de sectoarele esențiale ale economiei, respectiv: transporturile, în mod special cele rutiere, producția de energie electrică, mai ales cea din centralele termoelectrice pe cărbune, managementul deșeurilor, planificarea urbană și agricultura.

Concret, când se analizează gradul de poluare atmosferică și, implicit, calitatea aerului, sunt luate în calcul concentrațiile de particule în suspensie (PM), ozon, dioxid de azot și dioxid de sulf.

Potrivit unui studiu realizat de către Agenția Europeană de Mediu în perioada 2020-2021, în 344 de orașe, Baia Mare era, la vremea respectivă, orașul cu cel mai poluat aer din România. Acesta era urmat de către Târgu Mureș și Suceava. În toate cele trei localități din România se depășise concentrația de 5 micrograme de particule fine PM 2,5 pe metru cub de aer.

CITEȘTE ȘI: A FOST PROMULGATĂ LEGEA! SE REDUCE VÂRSTA DE PENSIONARE PENTRU LOCUITORII DIN ZONELE AFECTATE DE POLUARE

Cele mai poluate orașe din România

Cel mai nepoluat oraș din Europa

Atunci când vorbim de întreaga Europa, cele mai nepoluate orașe au fost Umeå (Suedia), Faro și Funchal (Portugalia), mai anunța Agenția Europeană de Mediu (AEE).

Orașele sunt clasate, de la cel mai curat, la cel mai poluat, pe baza nivelurilor medii de particule fine (PM 2,5). Datele au fost colectate de la peste 400 de stații de monitorizare din țările-membre, în ultimii doi ani calendaristici.

Iar din 2020 până în 2021, calitatea aerului a fost bună în doar 11 orașe, ceea ce înseamnă că nivelurile de PM 2,5 au fost sub ghidul de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru expunerea pe termen lung la PM 2,5 de 5 micrograme pe metru cub de aer (5 μg/m3). Ghidul a fost depășit în 97% din cele 343 de orașe europene incluse în vizualizator.

VEZI ȘI: CE AR URMA SĂ FIE CONSTRUITE, ÎN BUCUREȘTI, ÎN PLIN SCANDAL LEGAT DE POLUAREA RECORD? ACTIVIST: „POT CREA PROBLEME ŞI PRIN MIROSUL NEPLĂCUT”