Locul din inima Daciei Romane care a devenit o oază de liniște pentru români, ascunde satul de marmură și un peisaj idilic. Comoara arhitecturală a României din Munții Poiana Ruscă devine noul „El Dorado”
Munții Poiana Ruscă ascund adevărate comori și locuri unicat în România. Odată cu modernizarea infrastructurii rutiere, locul a devenit tot mai popular în rândul iubitorilor de natură și de munte. Accesul către Munții Poiana Ruscă se poate face din Hunedoara, Hațeg, Deva, Lugoj și Făget, din județul Timiș și Carș – Severin. Călătorii sunt invitați să străbată șoselele, porțiuni abrupte, ori încă drumuri forestiere nemodernizate și să ajungă în satele aflate la 900-1300 de metri altitudine. Carierele de marmură sunt și ele în topul principalelor obiective turistice ale zonei.
Cariera de marmură Rușchița se află în sudul munților Poiana Ruscă și este întinsă pe o suprafață de 40 de hectare. Aici se găsesc blocuri uriașe de marmură de diferite nuanțe – roz, galben, roșiatic, alb și gri. De altfel, puțini sunt cei care știu că bucățile de marmură extrase de aici au o istorie aparte și că au ajuns în componența Casei Poporului din București, Domului din Milano și Parlamentului din Budapesta.
„Datorită frumuseții fascinante, marmura de Rușchița a fost integrată, în ultimii zece ani, în proiecte faimoase din întreaga lume”, informau reprezentanții carierei de marmură.
Comorile ascunde din munții Poiana Ruscă
În trecut, la marginea satului Rușchița, peste 2.000 de oameni lucrau în minele de fier, zinc și plumb și în exploatarea de uraniu de pe vârful Boului – la o altitudine de 1.225 de metri. Din păcate, exploatările au fost închise la începutul anilor 1990, lăsând în urmă mii de localnici fără loc de muncă. Oamenii au început să plece pe capete, satele devenind pustii, izolate și pline cu clădiri ruinate.
„Oamenii au început să plece din anii ´90, când s-au închis minele. E greu să vă imaginați forfota care era pe aceste străzi pustii și cât de aglomerate erau blocurile în care locuiau familiile de muncitori din minele de plumb și fier, la mina de uraniu, nefamiliștii și lucrătorii de la marmură. Acum, blocurile stau să se prăbușească”, relata Gigi, un fost miner din Rușchița, potrivit Adevărul.ro.
Lacul Cinciș – în munții Poiana Ruscă – din Hunedoara – supranumit litoralul de la munte – a fost amenajat la începutul anilor 60, având rol de a alimenta cu apă Hunedoara și combinatul siderurgic de acolo. Unul dintre cele mai vizitate locuri – cunoscut ca fiind cea mai renumită zonă de agrement din vestul României – este barajul lacului Cinciș. Are o lungime de 221 de metri și o înălțime de 48 de metri și se află la 10 km de centrul municipiului Hunedoara.
Țărmul nordic al lacului Cinciș este alcătuit din plaje, în timp ce pe partea sudică a acestuia peisajul este format din dealuri și păduri. Drumul de acces către lac se parcurge din Hunedoara – drum care înconjoară aproape tot lacul, sau cu trenul: gara Hunedoara, apoi cu microbuze și autobuze spre localitatea Toplița.