In inima Bucurestiului, Cimitirul Evreiesc Filantorpia spune povestea unui oras care, in trecut, era numit “Micul Paris”. In acest “Montparnasse” al capitalei, printre altele, se afla si mormintele lui Mihail Sebastian si al lui... Adolf Hittler.
Pe Bulevardul Ion Mihalache din Capitala, la doi pasi de Guvernul Romaniei, vuietul sugrumat al traficului bucurestean isi sparge ecoul in spatele unor ziduri mari, din loc in loc crapate de timp, pe care sta stantata Steaua lui David. Dincolo de caramida veche captusita in beton se deschide o alta lume. Lumea muta a unui cimitir, un muzeu in aer liber, cu sute de pietre funerare, fiecare cu povestea ei cuprinsa intre anii despartiti de o liniuta care marcheaza viata!
Este vorba de Cimitirul Evreiesc Filantropia, un loc ce nu ar trebui sa lipseasca din hartile turistice ale unui oras care nu a invatat inca sa isi vanda mostenirile lasate de istorie si de oameni.
Aici odihneste Mihail Sebastian
Aici, mormintele au cazut prada buruienilor de un verde proaspat, oamenii vin rar, iar ingrijitorii si-au recunoscut infrangerea in fata boschetilor si si-au trecut in fisa postului rolul de ghid. “Unde mergeti?”, ne-a intampinat inca din poarta un om care asteapta sprijinit de ganduri ora 15:00, atunci cand programul de vizite, anuntat cu litere mici pe imensitatea alba a unei coli A 4, se incheie. Biroul de informatii ne intampina cu o singura informatie. “Revin. Sunt in cimitir”. “Va duc eu unde vreti, altfel o sa va fie greu sa gasiti ce doriti”, isi ofera serviciile domnul ce isi cara rutina intre doua varste. “Aici e si Mihail Sebastian! Stiati?”
Si asa este. La umbra unui pom cu radacina simbolic gravata pe placa de beton, numele marelui nostru dramatarg este scobit sub forma de verzale. Omul nostru busola curata cu palmele lui crapate o gramada de paie uscate, iar identitatea scriitorului devine din ce in ce mai mai citibil.
Povestea unui palarier austriac
Trecem peste alte doua pozitii punctate de cate o borna infipta in pamant si strambata de vant pana aproape de orizontal si ajungem la mormantul lui Adolf Hittler! Nu este vorba de conducatorul nazist, ci de un palarier, un evreu austriac atras de spuma mercantila a Lipscanilor. S-a stins in 1892, iar peste cateva decenii, istoria a scris din nou acest nume, dar cu un “t” mai putin si cu sangele a milioane de oameni. „In timpul razboiului am auzit ca au scos piatra funerara. Am auzit si eu niste studenti care vorbeau, insa dupa au refacut”, impartaseste din cunostinte dobandite la locul de munca ghidul nostru fara atestat, dar autodidact desavarsit.
Ca o ironie, piatra funerara a lui Adolf Hittler, cel cu doi de “t”, poarta urmele lasate de dalta intr-un desen aflat in antiteza cu faptele lui Hitler cel scris cu un singur “t”. La capataiul palarierului austriac, doua maini se impreuneaza intr-un salut barbatesc, ca semn de pace!
Printre sutele de evrei inmormantati aici se afla si persoane foarte cunoscute din tara noastra. Este vorba de muzicologul Iosif Sava sau de medicul Nicolae Cajan, membru al Academiei Romane si fost senator dupa Revolutie, dar si parintii unor actori precum Maya Morgenstern sau Dan Bittman.
CITESTE SI:
Ion Margarit