Locuitorii unui oraș din România, avertizați să nu consume apa de la robinet. Ce au transmis autoritățile

Publicat: 26/01/2024 | 21:56
Cetățenilor unui oraș din țară și se recomandă să nu consume apa de la robinet / sursă foto: Pixabay

Locuitorii unui oraș din România au fost avertizați să nu consume apa de la robinet. Motivul? Apa ar conține doi compuși chimici, rezultat obținut în urma unei probe de apă prelevată în iunie 2023. Ar conține, peste concentrația maximă admisă, tetracloretenă şi tricloretenă. Vezi mai jos ce au transmis autoritățile.

În iunie 2023 a fost prelevată o probă de apă din Câmpina și s-a constatat faptul că anumiți parametri au fost depășiți. În acest sens, la 7 luni distanță de la prelevarea probei, localnicilor li se recomandă să nu consume apa de la robinet și nici să o utilizeze pentru gătit sau spălat. Prima probă a fost prelevată la data de 26 iunie 2023. Apoi, a fost prelevată și cea de-a doua probă, dar care nu a confirmat, încă, rezultatele. În urma primei probe de apă, s-a descoperit că ar conține, peste concentrația maximă admisă, tetracloretenă şi tricloretenă.

Locuitorilor din Câmpina li se recomandă să nu consume apa de la robinet

Având în vedere informațiile, autoritățile au transmis un comunicat. Direcția de Sănătate Publică Prahova (DSP Prahova) a recomandat evitarea consumui de apă pentru spălat, băut sau gătit. Conform datelor, valoarea admisă este de 10 ľg/L, iar la prelevarea primei probe de apă s-a constatat că s-a depășit limita admisă – și anume 12,5 ľg/L. În perioada 26 – 28 ianuarie 2024 (vineri – duminică), se vor efectua lucrări care au ca scop igienizarea tuturor rezervoarelor şi a staţiei de tratare Muscel – Voila.

DSP Prahova a precizat faptul că a intrat în posesia raportului respectiv luna aceasta. Într-un răspuns al Direcției pentru Agerpres, s-au precizat următoarele:

„Raportul de încercare nr.336/31.07.2023 emis de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Apei din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a fost preluat (conform adresei de informare transmisă de către SC Hidro Prahova SA nr.99/SCLM/18.01.2024 înregistrată la DSPJ Prahova cu nr.2502/18.01.2024) de către reprezentantul Hidro Prahova în data de 12.01.2024 şi înregistrat în data de 15.01.2024 la Hidro Prahova SA cu nr.SCLM/83/15.01.2024. DSPJ Prahova a intrat în posesia acestui raport în data de 17.01.2024, iar evaluarea acestuia s-a realizat în data de 18.01.2024, constatându-se neconformitatea la calitatea apei pentru parametrul tetracloretenă şi tricloretenă”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova.

Pe 29 ianuarie, calitatea apei va fi retestată la punctul neconform. De altfel, se va retesta și apa brută din sursa de apă pentru parametrul neconform identificat. Potrivit DSP, persoanele care consumă apă cu tricloretenă şi tetracloretenă (concentrație peste limita admisă), pe o perioadă îndelungată, ar putea să se expună în fața anumitor riscuri, precum:

– Afecțiuni ale sistemului imunitar;
– Afecțiuni renale;
– Afecțiuni ale sistemului nervos central;
– Afecțiuni hepatice;
– Afecțiuni ale sistemului reproductiv masculin;
– Risc crescut de cancer;
– Risc asupra dezvoltării fetusului.

Vezi și O ȚARĂ IMPORTANTĂ RĂMÂNE FĂRĂ APĂ. JUMĂTATE DIN POPULAȚIE BEA DEJA APĂ SĂRATĂ DE LA ROBINET

Sursă foto: Pixabay