Aceasta este localitatea din România în care fost găsite sute de tone de aur! În anii ’90, toată lumea știa de ea. Se spune că această comună avea niște tuneluri spectaculoase care duceau spre o mare comoară. Iată despre ce localitate este vorba!
Tu știai că în România există o localitate unde au fost ascunse sute de tone de aur? Acest loc are o istorie fascinantă. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de existența ei, dar și mai puțini de tunelurile impresionante care conduceau la cea mai mare comoară a țării.
Citește și: Trei bărbaţi au făcut descoperirea vieţii într-o pădure din Botoşani. Comoara care zăcea ascunsă de 2500 de ani
Localitatea din România unde au fost găsite sute de tone de aur
România este o țară plină de istorie. Pe lângă peisajele spectaculoase, există și localități cu povești deosebite, deși puțini își mai aduc aminte de ele astăzi.
Comuna din România unde au fost ascunse sute de tone de aur era bine cunoscută în trecut, dar povestea sa a fost uitată de mai bine de douăzeci de ani. Iată unde se află și ce se petrecea aici! Mai exact, vorbim despre satul Crișcior din județul Hunedoara. De aici porneau drumurile și tunelurile către cele mai valoroase mine de aur din istoria României, respectiv Centrul minier Barza, care și-a închis porțile în anii 2000.
Locul și-a pierdut faima, fiind acum acoperit de vegetație și ruinele sale ascunse de natură. Zona a fost abandonată, iar tunelurile subterane trăiesc doar în amintirile celor care cunosc povestea. Satul Crișcior era bine celebru în anii ’90. În centrul minier Barza lucrau peste 5.000 de oameni, fiind una dintre cele mai productive exploatări de aur din istoria țării.
Cum s-a produs declinul localității Crișcior
În ultimii 150 de ani, din acest loc au fost extrase peste două sute de tone de aur, precum și cantități considerabile de argint și minereuri complexe, inclusiv cupru. Dar cât de vast era acest loc? Vorbim de zeci de kilometri. Câmpul minier Barza se întindea pe aproximativ 80 de kilometri pătrați în Munții Metaliferi, la marginea văii Crișului Alb din Hunedoara. Povestea acestui loc are rădăcini mult mai vechi, potrivit adevărul.ro.
Zăcămintele din această zonă au fost exploatate încă din Antichitate, iar primele mine moderne au fost deschise în secolul al XIX-lea. În anii ’50, minele din zona Brad produceau între 2 și 2,5 tone de aur anual.
După 1990, a început declinul minelor de aur. Zăcămintele s-au epuizat în mare parte, iar lipsa investițiilor în retehnologizare a agravat situația. Multe utilaje și instalații erau deja învechite. În 1997 au început disponibilizările, iar legea pensiilor din 2001, care reducea vârsta de pensionare a minerilor, a grăbit sfârșitul marilor exploatări aurifere din zona Bradului.
Acum, locul aproape că a fost dat uitării. Tunelurile de șapte kilometri, odinioară folosite, au fost părăsite și uitate, la fel ca și evenimentele care aveau loc acolo.
Citește și: „Minge de foc” pe cerul României. Ce este obiectul arzător surprins în weekend