Litoral Bulgaria, în 2020. Mare atenţie! Ce reguli trebuie să respecţi dacă mergi în vacanţă pe timp de pandemie de coronavirus
Muţi dintre români au de gând să îşi facă vacanţa din această vară pe litoralul din Bulgaria, însă trebuie să ştie că trebuie să respecte câteva reguli atunci când vor intra în ţara vecină.
Măsurile generale de prevenţie sunt valabile şi pe teritoriul Bulgariei. Acestea includ păstrarea distanţei sociale, dezinfectarea mâinilor şi purtarea măştilor în spaţii închise.
Declaraţie pe proprie răspundere pentru cei care vor să meargă la mare în Bulgaria
De asemenea, cei care intră pe teritoriul bulgar trebuie să completeze şi o declaraţie pe proprie răspundere. Românii trebuie să precizeze că nu au simptome specifice infectării cu noul coronavirus, nu sunt puşi sub carantină şi nu au luat contact cu un bolnav de COVID în ultimele 14 zile.
Ei îşi vor lua angajamentul că vor respecta măsurile de siguranţă introduse prin ordin ministerial în Bulgaria şi că vor călători pe propriul risc, luând la cunoştinţă riscurile de infectare şi situaţia epidemiologică de pe teritoriul bulgar.
Pe declaraţia pe proprie răspundere trebuie menţionat şi scopul călătoriei, iar cei care furnizează date false trebuie să ştie că vor răspunde conform prevederilor legale din ţara vecină.
Declaraţia pe proprie răspundere pentru intrarea pe teritoriul Bulgariei poate fi descărcată de AICI.
Ce reguli mai trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei
Cetăţenii români care vor să meargă la mare în Bulgaria mai trebuie să ştie că nu există restricţii privind intrarea pe teritoriul bulgar nici pentru ei şi nici pentru cei din statele membre UE. De asemenea, nu sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină atunci când intră în ţara vecină.
Cursele directe de avion şi autocar între Sofia şi Bucureşti nu au fost încă reluate, dar traficul feroviar între Craiova şi Vidin funcţionează. De asemenea, de la 6 iulie vor fi relate şi cursele feroviare între Sofia şi Bucureşti
De asemenea, Ambasada României la Sofia nu poate să asigure transportul în tranzit, dar poate da informaţii privind identificarea unor mijloace de transport.
Purtarea măştii este obligatorie în mijloace de transport, farmacii, magazine, gări, staţii de autobuz, centre comerciale, muzee, biserici şi altele. Totodată, este recomandat ca masca să fie purtată şi în spaţii publice deschise.
Mai trebuie menţionat şi că foarte multe unităţi hoteliere cu cazare all-inclusive au înlocuit bufetul suedez cu un meniu a la carte sau pe bază de precomandă, astfel încât turiştii să aibă o interacţiune mai redusă cu personalul de servire şi cu ceilalţi oameni cazaţi acolo. Accesul în sălile de mese va fi organizat diferit şi se va intra în mai multe serii.