Listă datornici ANAF 2019. Cum afli dacă ești pe ”lista rușinii”

Publicat: 07/08/2019 | 22:21

Fiscul dă publicității liste cu contribuabilii ce au restanțe la plata obligațiilor fiscale către stat, indiferent dacă aceștia sunt persoane juridice sau persoane fizice. Lista se publică la intervale de trei luni, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Lista persoanelor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații sunt publicate trimestrial pe pagina de internet a ANAF, conform Codului de procedură fiscală. Această listă, cunoscută și sub numele de „lista rușinii”, este publicată până în ultima zi a lunii următoare încheierii trimestrului, de pildă, pentru primul trimestru, publicarea listei se va face până în data de 30 aprilie.

Lista publicată de Fisc vizează mai multe categorii de contribuabili care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, și anume ei sunt împărțiți în contribuabili mari, contribuabili mijlocii, alți contribuabili, inclusiv persoanele fizice care desfășoară activităţi independente sau care exercită profesii libere și persoane fizice, altele decât cele amintite mai sus.

Plafoanele de la care contribuabilii cu datorii la stat sunt incluși în această lista publicată de  către autoritățile fiscale sunt:

  • pentru contribuabilii mari – 500.000 de lei;
  • pentru contribuabilii mijlocii – 250.000 de lei;
  • pentru alți contribuabili, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități independente – 100.000 de lei;
  • pentru alte persoane fizice – 15.000 de lei.

Când scapi de pe „lista rușinii”

ANAF e obligată să te șteargă de pe listă în maximum 15 zile după ce ai achitat integral debitele publicate pe site.

De asemenea, „în situația în care se constată erori materiale și omisiuni cu privire la informațiile cuprinse în listele publicate pe site, organul fiscal competent trebuie să opereze de îndată aceste modificări”.

Nu se știe exact numărul datornicilor

Inspectorii ANAF lucrează de zor pentru a afla câți contribuabili au restanțe la stat și, mai ales, care este suma la care se ridică aceste datorii. Deocamdată, se știe doar numărul celor care au restanțe, însumate, mai mari de 15.000 de lei. Pe site-ul ANAF se găseşte o listă cu peste 11.130 de persoane fizice aflate în această situație. Sumele neachitate provin din obligaţii restante la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi la cel al asigurărilor de sănătate. Cu alte cuvinte, persoane care au datorii din impozitul pe venit, pensii, şomaj şi sănătate. Valoarea acestor datorii cumulate se ridica la 14 miliarde de lei, la 31 martie 2018. Însă, numărul datornicilor este mult mai mare având în vedere că cei mai mulți datorează sume mult mai mici provenite din închirierea unui apartament sau din neplata unei amenzi. Surse din ANAF spun că numărul ar putea depăși un milion de persoane.