Listă datornici ANAF 2019. Cum afli ce datorii ai la Fisc

Publicat: 08/08/2019 | 18:39

Toți cetățenii români care doresc să afle ce datorii au la fisc sau să consulte situația fiscala proprie, au această posibilitate online intrând pe siteul ANAF, pe Spațiul privat virtual (SPV), un serviciu online care permite persoanelor fizice să afle, printre altele, ce obligații fiscale au de plătit.,

„Spațiul privat virtual” (SPV) pune mai exact la dispoziția persoanelor fizice o pagină online prin intermediul careia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor între ANAF și persoana fizică în legătură cu situația fiscală proprie a acesteia.

Astfel, prin accesarea serviciului „Spațiul privat virtual” persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor administrative fiscale emise în formă electronică de către organele fiscale din cadrul ANAF.

Înainte de a accesa noul serviciu, trebuie sa va înregistrați pe site-ul ANAF, aici. 

Conform Ordinului MFP nr. 1154/2014, persoanele fizice vor putea să acceseze serviciul ANAF prin două modalități prin care își vor dovedi identitatea.

Astfel, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligațiile fiscale pentru care, în relația cu organul fiscal, se identifică prin codul de inregistrare fiscală.

De cealalta parte, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decat cele prevazute anterior, precum si celelalte persoane fizice se identifica electronic prin oricare dintre urmatoarele dispozitive:

  • certificate digitale calificate;
  • credentiale de tip nume/parolă însoțite de coduri de autentificare de unică folosință OTP.

Potrivit Fiscului, în listă sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depășesc următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
d) 15.000 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c).

Cei care nu vor achita datoriile vor putea fi executaţi silit chiar şi pentru 40 de lei, de pildă. Aşa vrea statul să adune cât mai mult dintr-o datorie uriaşă, de 15 miliarde de lei, potrivit estimărilor făcute de ministrul Finanţelor.

Când scapi de pe “lista rușinii”

ANAF e obligată să te șteargă de pe listă în maximum 15 zile după ce ai achitat integral debitele publicate pe site.

De asemenea, “în situația în care se constată erori materiale și omisiuni cu privire la informațiile cuprinse în listele publicate pe site, organul fiscal competent trebuie să opereze de îndată aceste modificări”.