Lipsa somnului favorizeaza aparitia anxietatii
Aceasta legatura pare logica pentru oricine a avut o noapte alba, insa mecanismele din spatele acestei realitati nu au fost inca elucidate. Cercetatorii de la Laboratorul de imagistica neuronala de la Universitatea Berkeley din California au studiat rezultatele oferite de scanarile cerebrale efectuate pe 18 adulti supusi unor teste cognitive pe parcursul a doua sedinte – una dupa o noapte obisnuita, in care voluntarii au dormit, si una dupa o privare de somn de 24 de ore.
„Aceste teste au constat in expunerea pacientilor in mod aleatoriu unor stimuli negativi sau neutri cu scopul de a observa reactiile lor”, a explicat Andrea Goldstein, coordonatoarea studiului.
Imagistica medicala a dezvaluit faptul ca lipsa somnului amplifica semnificativ activitatea de anticipare in complexul amigdalian, o zona a creierului asociata cu reactia la experientele negative si dezagreabile. In anumite zone din acest centrul emotional din creier, lipsa somnului a declansat o crestere a reactiei de anticipare de peste 60 de procente – o intensitate care s-a dovedit a fi corelata si cu o tendinta naturala spre anxietate.
„Pacientii care erau cunoscuti pentru starile lor de anxietate au prezentat cea mai mare variatie a capacitatii lor de anticipare. Anticiparea este un mecanism cerebral fundamental existent la un numar mare de specii”, afirma Sylvie Royant-Parola, psihiatru la Centrul de explorare a somnului din Garches. „Aceasta intrare in stare de alerta nu este neaparat negativa, dimpotriva, ne ajuta sa ne pregatim pentru situatii periculoase. Este vorba deci de un mecanism de supravietuire. Dar, atunci cand aceasta este exacerbata si se transforma intr-o hiperactivitate, ea devine negativa si se caracterizeaza prin stres si o anxietate severa”, a mai spus aceasta.