Lipsa de magneziu. Simptomele deficienței de magneziu
Lipsa de magneziu afectează 57% din oameni. Ei se confruntă cu oboseală, migrene, depresie, dezechilibre hormonale, insomnii, grețuri, amețeli, hipertensiune – toate acestea din cauza deficienței de magneziu.
Lipsa de magneziu provoacă simptome neplăcute, iar stresul zilnic și alimentația nepotrivită duc la această deficiență. Lipsa de magneziu mai este cunoscută și sub numele de „deficiența invizibilă”. (Citește și Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu. Semnele pe care să nu le ignori)
Simptomele lipsei de magneziu
Lipsa de magneziu poate provoca numeroase simptome neplăcute, iar asta pentru că magneziul este responsabil pentru mai mult de 300 de procese biologice din organismul uman. Magneziul este esențial în special la nivelul rinichilo, ficatului și inimii. I se mai spune și „deficiența invizibilă” pentru că nu este ușor de diagnosticat cu ajutorul testelor de sânge. De ce? Pentru că doar 1% din magneziu se află în sânge, restul regăsindu-se la nivelul organelor și în oase. (Vezi aici Astea sunt cele 12 simptome ale deficitului de vitamina D!)
Iată câteva simptome ale lipsei de magneziu:
- Oboseala: La nivel celular, magneziul este necesar pentru a produce ATB (coenzima responsabilă de transportul energiei în celule). Acest schimb este crucial în determinarea metabolismului nostru. În cazul în care ATP nu este combinată cu magneziu, ea nu va funcționa. Rezervele de magneziu se epuizează prin stres și exerciții fizice, potrivit desprecopii.com. Lipsa de energie constantă și sunt un semn clar de lipsă de magneziu.
- Ritm cardiac neregulat: Magneziul e foarte important pentru inimă. În cazul unei aritmii cardiace, medicii administrează intravenos magneziu pentru a calma bătăile inimii.
- Insomnie: Acesta este unul dintre simptomele clare ale lipsei de magneziu. Medicii recomandă celor care suferp de insomnii o doză de 400 de miligrame de magneziu în timpul cinei sau înainte de somn.
- Migrene: Cei care au lipsă de magneziu se confruntă cu dureri de cap destul de greu de suportat. Conform unor studii efectuate la Universitatea Maryland, o doză de magneziu de 360-600 de miligrame ar reduce intensitatea acestora cu până la 42%. (Citește și Beneficiile vitaminei E. De ce e foarte importantă pentru sănătate)
Cauzele deficienței de magneziu
Numeroși factori pot duce la lipsa de magneziu. Pe lângă anumite probleme de sănătate, printre principalele motive se află o dietă alimentară nesănătoasă. Oamenii care consumă alimente sărace în magneziu, iar asta duce la acest deficit. Printre alimentele bogate în magneziu se numără: migdalele, cacao, alunele, nuci, fasolea, etc.
80% din conținutul de magneziu din compoziția unor alimente este eliminată prin mentodele de procesare a zahărului, potrivit sfatulmedicului.ro.
Iată câteva cauze care duc la lipsa de magneziu:
- dietele/regimurile de slăbit
- alimentele prea grase
- alcoolismul
- fumatul
- diabet zaharat
- tulburări ale tiroidei
- boli ale rinichilor și glandelor suprarenale
- sarcina și alăptarea
- stresul
- sporturile extreme
- alimentele bogate în calciu
- alimentele sărace în vitaminele B1, B2 și B6
Rolul magneziului în organism
Magneziul este un mineral antistres. El are un rol paliativ în diverse afecțiuni ale nervilor și mușchilor. Magneziul este o componentă foarte importată a moleculelor de clorofilă. Aportul zilnic necesar pentru organismul nostru este de 12.3-20.6 mmol (300-500 mg).
Organismul nostru absoarbe magneziu 24-75% din produsele alimentare, în funcție de cantitatea de magneziu deja existentă în corpul nostru, dar și de tipul alimentelor pe care le consumăm. Magneziul este un catalizator important pentru enzimele sistemice, previne formarea de pietre la rinichi, are efect benefic asupra pancreasului, reduce toxicitatea a diverse substanțe la ficat și este uitil în tratarea constipației.