Lingurița de împărtășanie ar putea să dispară din biserică. Reacția BOR: “Modalitatea o decide exclusiv…”
În contextul pandemiei de COVID-19, sunt șanse mari ca, în biserică, lingurița pentru împărtășanie să dispără. Autoritățile iau în calcul înlocuirea acesteia cu una de unică folosință, în acest fel credincioșii fiind mult mai protejați. În replică, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, anunță însă că modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica.
VEZI AICI: SITUAȚIE INCREDIBILĂ ÎN TULCEA! UN BĂRBAT A INTRAT ARMAT ÎN BISERICĂ AMENINȚÂND PREOȚII
“Bisericile, cultele religioase au conform Constituției libertatea deplină de a se organiza în interior. (…) Există posibilitatea unui dialog pe marginea respectării măsurilor de igienă, de la purtarea măștilor… puncte de dezinfecție în biserici. Modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica.
Nicio autoritate laică nu are îngăduință, menirea și dreptul să dicteze modalitatea de împărtășire a creștinilor în biserică. Biserica Ortodoxă Română se va sfătui cu celelalte biserici ortodoxe care la rândul rol au fost afectate de aceeași pandemie. În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Vasile Bănescu.
Ce reguli trebuie să respecte românii, în biserică, după 15 mai
Recent, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat măsurile de relaxare care vor fi luate după data de 15 mai. În România, oamenii vor putea să meargă la biserică, dar vor trebui să respecte anumite reguli. Iată care sunt acestea.
- Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2:
- Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;
- Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
- Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
- La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
- Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.