Limba română a devenit limbă oficială în Republica Moldova! News alert
Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, 16 martie, în a doua și ultima lectură, proiectul de lege în vederea înlocuirii sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, în toate legile țării, chiar și în Constituție, după cum informează Deschide.md.
Documentul a fost susținut de 57 de deputați ai Partidului de Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și de deputatul Gaik Vartanean, din cadrul „Mișcarea Alternativa Națională”, cu un număr de 58 de voturi.
Limba oficială a Republicii Moldova este limba română
Votul a fost aplaudat în picioare de deputații PAS, în timp ce colegii lor socialiști și comuniști au ridicat pancarte cu inscripții referitoare la sintagma sovietică „limba moldovenească”, potrivit sursei citate anterior.
Condițiile care au impus adoptarea prezentelor modificări legislative au ca rezultat, în mod incontestabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în documentele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care decid un principiu de bază indubitabil, mai exact că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
Ce prevede acest proiect
Proiectul are în vedere încetarea respectării textului „funcționând pe baza grafiei latine” în Articolul 13 al Constituției. Pe de altă parte, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, emitere sau aprobare a documentelor normative inferioare acestei legi, vor efectua noile măsuri.
Țările în care se mai vorbește limba română
În afară de România, limba română se mai vorbește în Ucraina, mai exact în Regiunea Cernăuți, ca limbă oficială la nivel local, fiind limba maternă pentru peste 182.000 de locuitori. De asemenea, în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia și în țările vecine, precum Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria.
Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba română din Asia, se găsește în Israel, unde în 1995 limba română era vorbită de 5% din populație, emigrată din țara noastră, în Israel. De asemenea, vorbitorii de limba română se găsesc și în multe alte țări occidentale, datorită emigrației, precum Spania, Italia și Statele Unite.