Ce te faci dacă ti-ai virusat contul de Facebook! Cum scapi de” bug-urile” de pe reţeaua de socializare!
Prin activitatea lor, aceşti viruşi îţi pot afecta grav imaginea publică, îţi pot aduce prejudicii inimaginabile prin furtul datelor, te pot lăsa fără bani în cont, îţi pot încărca enorm factura la telefon sau pot genera chiar consecinţe penale, daca de exemplu, programul maliţios raspândeşte injurii la adresa altei persoane care sesizează apoi Poliţia!.Viruşii sunt din ce în ce mai puternici şi au mai degrabă consecinţe care îţi cresc tensiunea şi îţi afectează imaginea. Virusul, fără să iei măsuri, nu dispare singur. Dacă niciuna din soluţiile pe care noi ţi le propunem mai jos nu funcţionează, până la remedierea problemei, ar fi recomandat să îţi dezactivezi temporar contul, arată pentruprieteni.com.
De câteva lucruri se folosesc infractorii care acţionează în acest mod: de curiozitatea, ignoranţa şi neatenţia indivizilor. În cazurile cele mai fericite, îţi dai seama rapid când un cont este virusat prin faptul că acesta, fără acordul şi ştirea ta, trimite masiv mesaje sau postează conţinut la greu pe peretele prietenilor din listă, conţinut ce nu poate fi şters. Conţinutul cu care virusul îţi spămuişte prietenii este de cele mai multe ori menit să le trezească interesul acestora şi conţine chiar imagini care îţi aparţin. De obicei, infectarea cu un astfel de virus se realizează din neatenţie sau dintr-o curiozitate enormă a utilizatorului. Cu siguranţă, cel care a reuşit să îţi virusese contul, fie a accesat un link/mesaj suspect primit pe chat, fie a dat click pe ceea ce părea un clip video în care aparent era şi un prieten actor, fie a instalat o aplicaţie virusată atât în computer cât şi pe Facebook.În cazurile mai puţin fericite şi rare, virusul lucrează în fundal prin furtul de date, golirea de conturi sau încărcarea facturilor.
Modalităţi de infestare
Cu siguranţă, cel care a reuşit să îţi virusese contul fie a accesat un link/mesaj suspect primit pe chat, fie a dat click pe ceea ce părea un clip video în care aparent era şi un prieten actor, fie a instalat o aplicaţie virusată, atât în computer cât şi pe Facebook. Infestarea se face prin accesarea unui link. Din acel moment, în funcţie de virus, sub o formă sau alta, în computerul tău se poate descărca şi instala virusul. De multe ori, utilizatorul habar nu are ce se petrece, desfăşurarea evenimentelor luându-l prin surpridere şi fără posibilitatea de a acţiona ferm. Este posibil ca virusul să îl redirecţioneze pe clona unui site unde, de cele mai multe ori, este „rugat” să instaleaze (în cazul viruşilor proşti) update-ul de la vreo aplicaţie sau, pur şi simplu, instalarea începe şi nu mai poate fi oprită nici de închiderea computerului – care oricum durează ceva timp.
Cum poate fi prevenită infectarea şi ce se poate face pentru neutralizarea viruşilor
Există mai multe cauze care au determinat infectarea contului de Facebook.
-inexistenţa unui antivirus instalat pe computer. Dacă acesta există, mai mult ca sigur nu este actualizat la zi sau este unul piratat, adică doldora de viruşi.
-sistemul de operare nu este la zi cu actualizările, fapt ce îl face lipsit de apărare în faţa noilor provocări
-instalezi aplicaţii periculoase pe contul Facebook.
-ai instalat recent, fie că ai vrut fie că nu, o aplicaţie virusată pe computerul tău care te sapă şi pe Facebook
-încă mai rulezi Windows XP
Este clar că antivirusul, dacă există, are ceva probleme din moment ce a permis virusarea computerului. O primă soluţie ar fi să efectuezi o scanare online. După scanare, actualizează Windows-ul. Faptul că windows-ul nu este la zi îl face vulnerabil la astfel de pericole. Dezistalează vechiul antivirus şi instalează unul nou, de preferinţă complet. Te va costa ceva, dar sunt şanse mai mari de a remedia problema şi de a te proteja pe viitor. După actualizări, scanează din nou întreg computerul. Dacă sunt găsiţi viruşi, sterge-i. Dezinstalează aplicaţiile suspecte instalate în ultima vreme, care ar putea avea vreo legătură cu virusarea contului tău.
O soluţie complementară este Instalarea unei aplicaţii antivirus pentru Facebook, antivirus care mare lucru nu face în afară de a scana profilul tău şi pe al prietenilor şi de a te anunţa dacă sunt link-uri virusate pe acestea.
Şterge de pe profilul tău mesajele puse de virus, care ar putea să îi facă şi pe alţii să dea click pe ele. Nu mai accesa link-urile suspecte pe care le primeşti, blochează persoanele de la care îţi vin des astfel de link-uri, schimbă parolele şi şterge complet istoricul şi toate datele memorate de browser. Anunţă-ţi prietenii că ai contul virusat şi recomandă-le să nu acceseze mesajele trimise de pe contul tău pe chat sau postate în numele tău de viruşi pe profilul lor.
(Gabriel Niculescu)