Nu de puţine ori se întâmplă ca tatuajele să fie regretate odată cu trecerea anilor. Stilul de viaţă se schimbă, la fel şi concepţiile şi poate partenerii, iar un tauaj mult dorit odată devine jenant peste câţiva ani.
Fie că au fost făcute în numele iubirii, fie că moda este cea care a creat impulsul, marele dezavantaj al tatuajelor este greutatea cu care dispar de pe piele. Din plaja largă de metode pentru îndepărtarea tatuajelor, cea mai eficientă este îndepărtarea cu laser.
Deoarece tatuajele sunt plasate profund în piele, metodele învechite cu dermabraziunea, îndepărtarea chimică sau chiar metodele chirurgicale cum ar fi excizia urmată de sutura sau grefa de piele lasă cicatrici inacceptabile din punct de vedere estetic.
Metoda cea mai modernă şi mai nouă constă în folosirea laserului de ultimă generaţie. Unda laser acţionează asupra pigmentului şi îl sparge în particule mici, care apoi pot fi absorbite de către organism prin fagocitare. Ţesuturile înconjurătoare nu sunt afectate, deoarece nu absorb energia laserului la acea lungime de undă. Laserul permite abordarea unei plaje largi de culori ale tatuajelor: negru, albastru, roşu, verde, etc. Tatuajele negru şi albastru absorb mai uşor lumina laser şi astfel se depigmentează mai uşor decât cele verzi, portocalii, galbene care implică o pigmentare mai profundă şi sunt mai greu de îndepărtat.
Ce presupune o şedinţă de tratament? Dermatologul Flori Şandru ne explică pas cu pas
Se face o anestezie locală uşoară pentru ca procedura să se desfăşoare în condiţii de confort. Senzaţia este de uşoară arsură sau înţepătură superficială. Durata unei şedinţe este de aproximativ 20 minute în funcţie de mărimea şi profunzimea tatuajului. Imediat după procedura laser poate apărea o crustă subţire care durează câteva zile şi peste care trebuie aplicat unguient.
Zona tratată poate fi înroşită ca după o arsură solară, timp de câteva săptămâni. După aceea rămâne tatuajul mult mai depigmentat, fiind nevoie de mai multe şedinţe cu laser, în medie 5-7. În general este necesară o perioadă de 7- 12 luni pentru a scăpa complet de un tatuaj. Se evită expunerea la soare a zonei tratate. Bineînţeles, este de preferat să te gândeşti bine înainte să îţi faci uj tatuaj pentru a nu-l regreta mai târziu, dar ţine minte că poţi oricând să scapi de el prin metoda prezentată mai sus.
Răzvan Sava