Intr-o era a diversitaTii Si a corectitudinii politice, Sefii de stat se ingramadesc sa demonstreze cat de deschiSi sunt faTa de alte culturi. Fie ca este vorba despre un summit sau o vizita oficiala, aceStia pun pe ei orice costum tradiTional le gasesc consilierii de imagine Si ies in faTa presei, a localnicilor sau a omologilor, mandri de transformarea lor.
„Cand eSti la Roma, poarta-te ca romanii”, spune un dicton vechi de mai bine de 16 secole. Vorba pare sa fi devenit slogan pentru mulTi lideri contemporani, care au imbracat straiele tradiTionale ale altor popoare de cate ori au avut ocazia sa mearga intr-o vizita in strainatate sau sa participe la o conferinTa internaTionala.
De la pene pe cap, chipiuri diverse, poncho-uri, kimonouri sau alte costumaTii de-ale locului, fie locul care-o fi, fiecare preSedinte sau reprezentant de Tara s-a straduit sa se integreze in alte culturi Si sa caStige, astfel, inimile omologilor sau ale localnicilor. Summiturile Si vizitele de stat sunt cele mai potrivite ocazii pentru astfel de costumaTii, insa, dupa cum a demonstrat prinTul Charles al Marii Britanii, ele nu sunt o condiTie obligatorie. Britanicul, de exemplu, nici n-a ieSit din Londra, dar a imbracat straie de musulman, in urma cu caTiva ani, doar ca sa viziteze un centru islamic din capitala regatului mamei sale. Premierul rus, Vladimir Putin, Si foStii preSedinTi americani Bill Clinton Si George Bush s-au dovedit, de-a lungul carierei lor, la fel de mari iubitori de haine tradiTionale, fie ele Si tribale.
Obiceiul nu este nou – l-a incercat Si cel de-al 19-lea preSedinte al SUA, Calvin Coolidge, in 1927, la o intalnire cu un lider al amerindienilor Sioux.