„Leguma săracului”, un lux pe mesele românilor! Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi în piață

Publicat: 17/09/2024 | 14:46
Cartofii au ajuns un „lux” pentru unii români / Foto: Captură Video Antena 3

Românii n-au parte de surprize prea bune atunci când vine vorba despre scumpiri. Prețul alimentelor crește de la o zi la alta, iar asta se observă la raft și la tarabe. A trecut vara, iar legumele o să coste tot mai mult, lucru care o să-i ardă pe oameni la buzunar. Cartoful, „leguma săracului”, a ajuns să fie o delicatesă pentru că se vinde cu un preț ridicat față de lunile trecute. Nu mai vorbim de anii trecuți, căci diferența prețurilor este colosală!

Prețurile au crescut considerabil față de lunile trecute, iar românii au resimțit acest lucru. Aceștia scot tot mai mulți bani din buzunare pentru cumpărături și când se întorc acasă au sacoșele aproape goale. Asta tocmai pentru că prețurile s-au mărit și nu mulți își mai permit să facă cumpărături ca altădată. A trecut și vara, iar fructele și legumele anotimpului nu se mai găsesc la tot pasul la costuri mici.

CITEȘTE ȘI: Sezonul conservelor a început cu prețuri duble la legume! Cât a ajuns să coste 1 kg de roșii, acum, în septembrie 2024

Se pare că nici „leguma săracului” nu mai este 1 lei -1.5 lei, ci a ajuns la 6 lei. Este vorba despre cartofi, cei care sunt nelipsiți din casa omului, cum s-ar zice. Aceștia sunt indispensabili multor mâncăruri preferate ale românilor. Dacă acum câțiva ani prețul lor era și de 1 leu, acum au ajuns să coste 6 lei/ kilogram. Sigur că, depinde de locul de unde îi cumperi, din piață sau de la supermarket.

Cartofi (Sursă foto: Pixabay)

Cât au ajuns să coste cartofii în piețele de la noi

La magazine sunt și din import, adică cei mai ieftini, pe care-i poți găsi și la 2 lei kilogramul sau cei românești la 6 lei/ kilogram. Seceta ar fi de vină atunci când vine vorba de scumpirea cartofilor. Producția a scăzut, iar costurile au devenit tot mai mari. Agricultorii au majorat prețurile la tarabe, tocmai pentru că legumele românești sută la sută nu se mai întâlnesc la tot pasul.

CITEȘTE ȘI: Cel mai importat aliment consumat de români vine din Spania. Ne-a costat 500 de milioane de euro

Fermierii se plâng, pe o parte, de secete și de altă parte sunt oamenii care se plâng de prețuri. Multora nu le-au crescut salariile precum s-au majorat prețurile, așa că scumpirile se resimt la ei în portofel. Nu oricine își mai ticsește sacoșele de fructe și de legume, pentru că nu oricine și le mai permite la prețurile care sunt astăzi în supermarketuri și-n piețe.

This browser does not support the video element.