Leguma „Rareș”, scoasă la vânzare. De ce este foarte rară și cât costă un kilogram
Leguma ”Rareș” sau Topinamburul este una dintre cele mai rare legume și puțini sunt cei care știu cât costă un kilogram, dar și beneficiile acestei minuni ale naturii.
Topinamburul este cunoscută sub denimirea populară de napi porcești și este o plantă premergătoare. Are o culoarea cafenie și o textură crocantă, suculentă și un gust dulceag. Este o plantă perenă ce poate ajunge până la 3m înălțime.
Napul este rezistent la temperaturi joase și se cultivă, în general, în zonele reci. Un producător din Buzău comercializează tuberculi de topinambur, soiul Rareș, iar prețul este de 5 lei/kg.
Cum se consumă topinamburul
Soiul Rareș este renumit pentru conținutul crescut de inulină, un grup de olizaharide ce conțin fructoză, și este folosit ca îndulcitor natural. Este important ca păstrarea lui să fie făcută în locuri ferite de lumină, în pivnițe sau silozuri. Totodată, Topinamburul se consumă asemeni cartofului. Se poate prepara prăjit, feliat sub formă de cipsuri sau fiert, în combinație și cu alte legume, în supe sau sosuri. De asemenea, se mai poate folosi în prepararea unor băuturi alcoolice.
„Poate fi consumat şi în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină. Totodată topinamburul este și o excelentă plantă premergătoare”, potrivit scdl marketing.
Topinarul este o importantă sursă de vitamine și minerale:
- Carbohidrați
- Fibre
- Proteine
- Vitamina C
- Fosfor
- Calciu
- Potasiu
- Fier
- Zic
- Magneziu