Legile care au schimbat Romania in anul 2015. Cum au reparat judecatorii nedreptatile suferite de zeci de mii de romani!

De: Cancan
Publicat: 26/12/2015 | 00:11

 

Hotararile aberante, care au afectat zeci de mii de romani, au fost desfintate de magistratii Inaltei Curti!

Monitorul Oficial a publicat anul acesta mai multe decizii importante ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care au devenit automat obligatorii pentru instantele autohtone. Acestea au lamurit o serie intreaga de probleme legislative, referindu-se, printre altele, la ridicarea masinilor parcate ilegal, cercetarea medicilor pentru luare de mita, anularea concedierii pentru neacordarea preavizului, dobanda pentru restituirea taxei auto si inscrierea avertismentului in cazierul fiscal, sinteza realizata de avocatnet.ro.

1. Masinile parcate ilegal pe carosabil nu mai pot fi ridicate

Printr-o decizie publicata in luna iulie, ICCJ a decis ca masinile parcate ilegal pe partea carosabila a drumului public nu mai pot fi ridicate, deoarece aceasta masura nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiilor locale. Mai multe informatii despre acest subiect sunt disponibile aici.

 

2. Procesul-verbal pentru lipsa rovinietei, este nul fara semnatura olografa a agentului constatator

Atunci cand depisteaza lipsa rovinietei cu ajutorul camerelor video, agentii constatatori ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale trebuie sa semneze de mana procesele-verbale de contraventie. in caz contrar, aceste documente sunt nule.

3. Medicii din spitalele de stat pot fi cercetati si pedepsiti pentru luare de mita

Judecatorii inaltei Curti au stabilit, printr-o decizie publicata in ianuarie, ca medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, astfel ca pot fi cercetati si pedepsiti pentru infractiunea de luare de mita. In plus, o alta decizie publicata in august dispune ca aceste persoane n-au voie sa primeasca de la pacienti plati suplimentare sau donatii.

 

4. Concedierea este nula fara acordarea preavizului

In anumite situatii, salariatii care sunt dati afara au dreptul la o perioada minima de preaviz de 20 de zile lucratoare. Daca angajatorii nu acorda acest drept, atunci concedierea este lovita de nulitate absoluta.

5. Ce dobanda trebuie sa dea statul la restituirea taxei auto

Persoanele care castiga in instanta restituirea taxei de prima inmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante trebuie sa primeasca de la stat dobanda precizata in Codul de procedura fiscala. in prezent, aceasta este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere, dar in anii trecuti a fost schimbata de mai multe ori.

 

6. Salariatii din centrele comerciale pot fi chemati la munca in liberele legale

Angajatorii care se ocupa in centrele comerciale cu comercializarea cu amanuntul a produselor nealimentare au voie sa-si cheme la munca salariatii, in zilele nelucratoare de sarbatoare legala, insa doar daca le acorda compensatiile impuse de lege.

 

7. Condamnatii pentru evaziune fiscala trebuie sa plateasca dobanda si penalitati la sumele datorate

O decizie ICCJ publicata in noiembrie stabileste ca persoanele condamnate pentru evaziune fiscala trebuie sa plateasca atat dobanda, cat si penalitati de intarziere pentru sumele datorate.

8. Avertismentul trebuie inscris in cazierul fiscal al firmelor

ICCJ a stabilit, printr-o decizie aparuta in Monitor la finele lunii aprilie, ca sanctiunea avertismentului trebuie inscrisa in cazierul fiscal al firmelor.

9. Doar membrii barourilor UNBR pot exercita profesia de avocat

Persoanele care exercita activitati specifice profesiei de avocat in entitati nerecunoscute de lege savarsesc o infractiune. Practic, asta inseamna ca doar membrii barourilor Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pot sa exercite aceasta profesie.

10. Acordul de mediere poate fi incheiat oricand in timpul procesului penal

O decizie ICCJ publicata in iunie dispune ca incheierea unui acord de mediere este o cauza speciala de inlaturare a raspunderii penale, astfel ca aceasta actiune poate interveni in orice moment al unui proces penal.

Hotarari importante care urmeaza sa apara in Monitorul Oficial

Deciziile ICCJ deja aparute in 2015 in Monitorul Oficial au devenit automat obligatorii pentru instante de la data publicarii. Totusi, mai exista doua hotarari importante luate in acest an, dar care inca n-au fost publicate si nu produc efecte deocamdata.

1. Membrii familiei soferului vinovat de un accident, despagubiti pentru vatamarile corporale

Membrii familiei unui sofer vinovat de producerea unui accident de circulatie sunt indreptatiti sa ceara despagubiri doar daca este vorba de vatamari corporale.

2. Litigiile dintre ANPC si bancile comerciale, judecate doar la sectiile civile

Inalta Curte a hotarat in noiembrie ca, in cazul proceselor pe clauze abuzive in care sunt implicate Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si bancile comerciale, litigiile pot fi solutionate doar de catre sectiile civile sau completele specializate in materie civila (litigii cu profesionistii) din cadrul tribunalului.

(Gabriel Niculescu)