România este o țară frumoasă, cu multe resurse. Printre locurile ce atrag anual numeroși turiști se numără stațiunea Băile Herculane, cunoscută pentru apele sale termale. Însă, pe lângă acest avantaj, stațiunea are și un alt atu „hidro”. Este vorba despre cele două izvoare cu apă plată. Mulți sunt cei care străbat o mulțime de kilometrii pentru a gusta apa de la Herculane, iar majoritatea o declară mai bună ca pe cea din comerț.
Deși lipsa apei devine o problemă tot mai apăsătoare, în Băile Herculane, județul Caraș-Severin, două izvoare amenajate de autoritățile locale ca fântâni publice oferă din belșug apă plată de o calitate superioară, fără costuri. În fiecare zi, numeroși oameni vin de la zeci de kilometrii pentru a se aproviziona gratuit. Cât este de bună apa din Băile Herculane?
(CITEȘTE ȘI: CEA MAI FRUMOASĂ STAȚIUNE BALNEARĂ DIN ROMÂNIA. MII DE TURIȘTI O PREFERĂ ÎN POFIDA CELEBRELOR MAMAIA SAU VAMA VECHE)
Așa cum spuneam, pe lângă apele termale, stațiunea Băile Herculane atrage numeroși turiști și datorită celor două fântâni cu apă plată. Fântânile publice Domogled 1 și 2 au același izvor cu fabrica de apă îmbuteliată din Herculane. Concret, jumătate din apa izvorâtă ajunge la societatea comercială, iar cealaltă este direcționată spre cișmele.
„Izvorul a fost captat pentru prima oară în anul 1892 de către meşteri din Imperiul Austro-Ungar. Apa provine dintr-un izvor-galerie săpat acum 2.000 de ani de legionarii romani care își aveau tabăra la Mehadia. Începând cu secolul 19, apa de la Herculane devine apreciată de reprezentanții Curții Imperiale de la Viena, în special de Frantz Iozef și prințesa Sisi”, arată producătorul de apă Carpatina pe site-ul propriu.
Apa plată de la Herculane are deja notorietate, iar mulți sunt cei care vin aici pentru a se aproviziona gratuit. Deși există mulți sceptici, acei care au apucat să guste apa plată s-au declarat cuceriți. Aceștia supun că gustul este mai bun ca al apelor din comerț, iar această apă rezistă mult mai mult.
„Noi venim în stațiune pentru tratament. Apa asta este nemaipomenită. O putem ține câteva luni fără niciun fel de probleme. Mai sunt izvoare cu apă bună și la noi în Prahova, dar fiecare zonă e cu calitățile ei. Nici la noi nu are așa debit. Asta e o binecuvântare de la Dumnezeu”, spune unul dintre turiștii din Prahova ajunși la Băile Herculane, potrivit libertatea.ro.
De asemenea, cei care merg să ia apă din stațiunea Băile Herculane știu că puritatea naturală și sodiul scăzute fac apa care izvorăște din Domogled „potrivită în cure de detoxifiere, diete hiposodice și pentru pregătirea hranei bebelușilor”.
„Am o casă lângă Lugoj, unde am dus apă de aici. După trei luni nu și-a schimbat nici culoarea, nici gustul. Trece printr-un strat de argilă. Vin oameni de la Drobeta Turnu-Severin, de la Orșova, care iau în camionetă câte 400-500 de litri. Eu am pus în recipiente vreo 70 de litri. Îmi ajunge două săptămâni”, a precizat un al iubitori al apei de la Herculane.
(VEZI ȘI: STAȚIUNEA CU CEL MAI CURAT AER DIN ROMÂNIA! CAZAREA PLEACĂ DE LA 290 LEI PE NOAPTE)