Noi drepturi pentru persoanele cu afecțiuni alergice. Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează peste un sfert din populația României. Ce se va întâmpla, de fapt, cu analizele pentru diagnosticarea alergiilor.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind protecția drepturilor persoanelor care sunt diagnosticate sau suspecte de boli sau afecțiuni alegice. Ce înseamnă asta? Ei bine, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, românii vizați vor intra în baza de date a Registrului național de evidență și urmărire a afecțiunilor alergice și imunologie.
În urma acestei decizii, persoanele vulnerabile vor putea efectua analize și teste specifice, în vederea diagnosticării, iar costul acestora vor fi decontate de către stat. Potrivit specialiștilor, costul investițiilor pe care o persoană alergică îl alocă analizelor și tratamentelor este de aproximativ 4.000 de lei/an.
Înregistrările se vor face de către medicul specialist și se vor efectua în urma consultului anual, dar și ori de câte ori se va constata modificarea datelor inițiale.
Potrivit ordinului emis de ministrul Sănătății, persoanele care prezintă risc de șoc anafilactic vor beneficia gratuit de două doze/an de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical care să ateste diagnosticul.
Mai mult de atât, printre cei care sunt vizați de noua lege se numără și studenții care se confruntă cu astfel de afecțiuni. În unitățile de învățământ superior vor fi obligate să asigure, după caz, și în baza unei adeverințe de la specialist, toate mesele sau varianta de a se aduce, în respectivele instituții, alimente în recipiente servite individual. Totodată, în instituțiile în care sunt asigurate mesele, vor avea în vedere faptul că în funcție de fișa cu alimente alergene a fiecărui student, va exista cel puțin un fel de mâncare ce nu conține ingredientele interzise.
Potrivit prof. dr. Carmen Panaitescu, președintele Sociețății Române de Alergologie și Imunologie, numărul persoanelor diagnosticate cu o formă de alergie este în creștere. Aproximativ 8 milioane de adulți și copii se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu o formă de alergie.
“Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, ca și în toate țările UE, aproximativ 8 milioane de români (adulți și copii) suferă de o formă de alergie. Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății. Sistemele de îngrijire a sănătații se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienților alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătății, farmacoterapie, absente de la locul de muncă și pierderea productivității”. a declarat Carmen Panaitescu.