Legea salarizării aduce majorări pentru acești români! Când ar putea intra în vigoare
Veștile pot fi favorabile pentru o anumită categorie de români, după ce legea salarizării va fi adoptată. Veniturile lunare ar putea să se majoreze, în cazul anumitor sectoare profesionale. Ministrul Muncii a făcut o serie de precizări, iar legea este, la momentul actual, finalizată și negociată cu specialiștii Comisiei Europene. Iată informațiile mai jos.
Legea salarizării a fost finalizată și este negociată cu specialiștii Comisiei Europene. O anumită categorie de români are parte de vești favorabile, iar Ministerul Muncii a venit cu o serie de precizări. În urmă cu o zi, reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) au precizat că mai există o etapă, înainte ca proiectul de lege să fie pus în transparență decizională.
„Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat în continuare cu partenerii sociali înainte de a fi pus în transparență decizională.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind elaborarea noii legi a salarizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) face următoarele precizări:
– până în prezent au fost realizate consultări în cadrul dialogului social cu federațiile sindicale reprezentative ale tuturor familiilor ocupaționale;
– unii dintre partenerii sociali au înaintat propuneri de coeficienți și grile de salarizare;
– propunerile se află în analiză, aceasta realizându-se după o metodologie elaborată de consultantul guvernamental pentru acest proiect de lege, respectiv Banca Mondială;
– legea salarizării este un jalon foarte important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Jalonul 420 – care trebuie să fie îndeplinit de către România. Din acest motiv, MMSS este în contact permanent și cu reprezentanții Comisiei Europene;
– întregul demers de realizare a noii legi a salarizării a fost și rămâne unul transparent, deschis, având ca principale obiective eliminarea inechitățior din sistem și stimularea performanței.MMSS va analiza și discuta în continuare cu partenerii sociali proiectul de act normativ privind noua lege înainte de a fi pus în transparență decizională”, se arată în postarea de pe pagina oficială de Facebook a MMSS.
Vezi și PENSII DUBLE PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! ESTE ANUNȚUL MOMENTULUI
Când ar putea intra în vigoare Legea salarizării?
Informațiile vin în urma celor apărute în spațiul public, recent. S-a spus că ar putea exista o amânare în privința legii salarizării, iar reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au făcut clarificări.
Schimbările considerabile vor fi pentru categoria bugetarilor. Se vor înregistra majorări ale salariilor, iar veniturile persoanelor care lucrează în sistemul public vor avea două componente. Prima este legată de partea fixă, iar cea de-a doua componentă se leagă de partea variabilă. Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, salariile nu vor scădea. Veniturile vor crește pentru profesori, angajații din sistemul sanitar și pentru IT-iști. Legea salarizării ar putea să intre în vigoare din anul 2025. Creșteri ale salariilor se vor produce și în administrația publică locală.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem.
Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, a spus Simona Bucura-Oprescu, arată Observatornews.ro.
Sursă foto: Colaj Pixabay