Legea preavizului în 2022, în România: Pot angajații să își ia concediu de odihnă în preaviz, după ce și-au dat demisia sau au fost concediați?
Legea preavizului în 2022, în România. Există posibilitatea ca angajații să își ia concediu de odihnă în timpul preavizului, după ce și-au dat demisia sau au fost concediați? Află mai jos, în articol, ce spune legea.
Potrivit legii, perioada de preaviz poate fi acoperită fie total, fie parțial prin zilele de concediu de odihnă. Însă, înainte de a le lua, trebuie ca atât angajatorul, cât și angajatul să fie de comun acord. Cu alte cuvinte, ambele părți trebuie să fie de acord ca zilele de concediu de odihnă să fie luate în perioada respectivă de preaviz, arată legislatiamuncii.manager.ro. Astfel, trebuie să cunoașteți faptul că nici angajatorul nu îl poate obliga pe angajat să își ia zilele respective de concediu de odihnă și nici cel care încă este angajat nu poate să îl oblige pe angajator să îi semneze cererea de concediu de odihnă.
Pe de altă parte, există posibilitatea ca angajatorul să aibă nevoie ca angajatul (cel care demisionează sau va fi concediat) să își îndeplinească, în continuare, atribuțiile în perioada în care se va afla în preaviz.
Deci, cu alte cuvinte, dacă un angajat dorește să plece de la locul de muncă, prin demisie, sau dacă va fi concediat de angajator, atunci zilele de concediu de odihnă fie vor putea fi valorificate în timpul preavizului, fie vor fi compensate financiar, când încetează contractul de muncă.
De asemenea, angajatul poate să riște o cercetare disciplinară la locul de muncă, în condițiile în care absentează nemotivat în timpul preavizului.
Totodată, trebuie să știți faptul că:
– Preavizul la demisie este de cel mult 20 de zile pentru funcțiile de execuție;
– Preavizul la demisie este de cel mult 45 de zile pentru funcțiile de conducere.
Citește și S-A DAT LEGE! NEATENŢIA CARE TE LASĂ FĂRĂ 1.160 DE LEI, DACĂ O “COMIŢI”. MARE ATENŢIE, ŞOFERI
Ce arată Codul Muncii
”(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, se arată în Codul Muncii.
Vezi și LEGEA ÎNVOIRII, ÎN 2022. CE PĂȚEȘTE UN ANGAJAT DACĂ LIPSEȘTE O ZI DE LA SERVICIU, FĂRĂ SĂ ANUNȚE
Sursă foto: Pixabay, Facebook