Legea Pensiilor se schimbă! Cine va putea ieși mai devreme la pensie

Publicat: 19/10/2022 | 07:47
Anunț important pentru următoarea categorie de pensionari/ sursă foto: Facebook

Legea Pensiilor se schimbă!  Senatorii au adoptat recent un proiect de lege care prevede ca noi categorii de salariați să poată ieși mai devreme la pensie. Iată cine poate beneficia de noul regulament.

Potrivit noului proiect de lege, dansatorii și soliștii de balet vor putea ieși la pensie, înainte de a împlini 50 de ani, în aceleași condiții ca cele stipulate în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru categoriile balerini și acrobați.

Inițiatorii acestui proiect de lege consideră că măsura e absolut necesară, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor de balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

CITEȘTE ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU ROMÂNI. CINE AR PUTEA BENEFICIA DE O PENSIE MAI MARE

Documentul va merge către deputați, la votul decisiv!

În prezent, numai balerinii și acrobații beneficiază de o vârstă standard de pensionare redusă. Femeile pot ieși la pensie la 40 de ani, iar bărbații se pot pensiona la 45 de ani, doar dacă au activat și cotizat cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Românii ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare în anumite condiții

Cetățenii români vor putea să se pensioneze mult mai repede, dacă se încadrează în categoriile celor care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă, cei cu handicapat preexistent calității de asigurat sau cele care beneficiază de legi speciale.

În cazul în care vorbim despre o persoană care dorește să iasă la pensie și nu se încadrează în niciuna dintre categoriile menționate anterior, va fi nevoită să realizeze un stagiu minim de cotizare și să aibă, de asemenea, vârsta necesară.

„Pensia pentru limita de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării stagiului minim de cotizare”, se arată într-o informare publicată pe site-ul CNPP.

Astfel, cetățenii români care au activat în domeniile ce fac parte din fosta grupă I (condiții speciale de muncă), vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare direct proporțională cu stagiul realizat. Același lucru se întâmplă și cu persoanele care au făcut parte din grupa a II-a (condiții deosebite de muncă).