Absențele nemotivate de la locul de muncă se sancționează dur. Pe perioada în care o persoană lipsește de la muncă, contractul de muncă se suspendă. Mai mult, angajatorul va fi sancționat contravențional cu o sumă imensă. Află mai multe detalii despre noua lege a învoirii.
Legea învoirii, în 2022. Vezi ce poate păți un salariat dacă lipește o zi de la serviciu fără să anunțe, dar și dacă se învoiește. Specialiștii în forță de muncă au vorbit despre înregistrarea în Revisal a absențelor nemotivate.
Perioada absențelor nemotivate reprezintă o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă, iar neînregistrarea acesteia poate atrage sancționarea contravențională a angajatorului.
Situația absentării de la locul de muncă face obiectul cercetării disciplinare, a procesului-verbal încheiat cu această ocazie precum și a avertismentului emis de angajator. Totodată, din pontaj reiese ora de începere și ora de sfârșit a programului de lucru conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii.
Din păcate, pe durata absențelor nemotivate contractul de muncă se suspendă și se transmite în Revisal.
CITEȘTE ȘI: ESTE ANUNȚUL MOMENTULUI! TOȚI ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA TREBUIE SĂ AFLE ASTA
Conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (Revisal):
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei următoarele fapte:
Din fericire, cei care absentează de la locul de muncă, dar au un certificat medical, nu vor mai avea contractul de muncă suspendat
La art. 3 alin. (2) lit. o) sunt prevăzute: perioada, cauzele de suspendare și data încetării suspendării contractului individual de muncă, cu excepția cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale.
Întrucât suspendarea pentru absențe nemotivate nu este un caz de suspendare întemeiat pe un certificat medical, suspendarea se înregistrează în Revisal.
În Revisal, dacă nu se înregistrează suspendarea, zilele de absență nemotivate apar ca vechime în muncă. Dacă nu sunt plătite vor apărea în formularul 112 ca zile neplătite și nu se înregistrează ca stagiu la sistemul de pensii.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariaților, datele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării/datei încetării suspendării, cu excepția situației absențelor nemotivate când transmiterea în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.
Așadar, pentru absențe nemotivate suspendarea se transmite în Revisal în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.
În concluzie, perioada absențelor nemotivate reprezintă o perioada de suspendare a contractului individual de muncă, iar neînregistrarea suspendării poate atrage sancționarea contravențională a angajatorului.
Pentru cei care nu știau, învoirea nu este reglementată legal. Nefiind reglementată legal, condițiile in care un salariat poate să lipsească de la locul de munca se stabilesc de angajator prin negociere cu salariatul.
Învoirile se pot introduce în pontaj, doar dacă pentru orele lipsă, angajatul nu va primi salariu. De reținut! Acest lucru nu se regăsește în legislație ci în înțelegerea dintre cei doi: angajator și salariat, scrie LegislatiaMuncii.ro.