Legea compostului va intra în vigoare de la 1 ianuarie, atunci când românii vor fi obligați să colecteze separate deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate sau alte resturi vegetale. Amnzi între 400 și 20.000 de lei vor primi aceia care nu vor respecta legea.
În schimb, primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură. Cetățenii care nu respectă legea pot fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar societățile comerciale cu până la 20.000 lei. (CITEȘTE ȘI: DEȘEURI TOXICE DIN ROMÂNIA, DESCOPERITE ÎNTR-UN PORT DIN MALAEZIA)
De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive. În plus, amenzile se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună – Categoria A, în agricultură și horticultură sau a compostului de Categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale, scrie antena3.ro.
«Biodeșeuri» înseamnă deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeuri alimentare și de bucătărie provenite de la gospodării, birouri, restaurante, depozite angro, cantine, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul și deșeuri comparabile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare. (NU RATA: PRIMĂRIA SECTORULUI 1 A ACHIZIȚIONAT PUBELE SPECIALE PENTRU DEȘEURILE MEDICALE. ACESTEA VOR FI AMPLASATE ÎN ȘCOLI ȘI LA INTRAREA ÎN PARCURI)
Este vorba despre toate resturile alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case.