Toți șoferii români trebuie să știe asta! Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. Astfel, Codul Rutier a fost schimbat, iar noi reguli de circulație au apărut. Acestea pot aduce amenzi usturătoare pentru conducătorii auto de la noi și nu numai.
Codul Rutier a fost schimbat, iar șoferii au parte de noi reguli în trafic. Mulți conducători auto nici n-au auzit de ele până acum, însă trebuie să fie atenți, căci se pot alege cu amenzi uriașe. Spre exemplu, mașinile care au probleme la sistemul de iluminare nu ar trebui să circule pe drumurile publice.
Sunt un pericol pentru participanții la trafic și nu numai, așa că proprietarul unui autoturism cu astfel de probleme se poate alege cu sancțiuni aspre. Conform noilor legi, dacă sistemul de iluminare al mașinii este defect, dacă ai becurile arse sau acestea nu funcționează în totalitate, dacă nu sunt omologate, atunci oamenii legii te pot pune să scoți bani frumoși din buzunar.
Chiar dacă anul acesta, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, asta nu înseamnă că amenda, în acest caz, va fi mai mică. Toți șoferii care au probleme la sistemul de iluminare și sunt prinși de polițiști, se pot alege cu o amendă între 870 și 1.160 de lei. Sancțiunile nu sunt mici deloc, tocmai din acest motiv șoferii trebuie să-și pună la punct autoturismul, de fiecare dată când se deplasează cu el.
Potrivit Art. 101:
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
11. Circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;
Art. 112 arată următoarele:
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;
d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;