Cei care vor să aibă calitatea de asigurat în România trebuie să îndeplinească anumite condiții, prevăzute de Legea nr. 95/2006. Aceia care îndeplinesc criteriile menționate în cadrul legii din 2006 ar trebui să beneficieze de calitatea de asigurat. Însă, cei care nu sunt siguri dacă sunt sau nu asigurați, pot afla acest lucru printr-o metodă foarte simplă, notează capital.ro.
În cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele asigurate se împart în trei categorii și trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cei care bifează toate cerințele au cu siguranță statutul de asigurat și pot verifica acest lucru prin câțiva pași foarte simpli.
(CITEȘTE ȘI: Cardul de sănătate a fost furat, pierdut sau ți-a expirat? Iată ce acte ai nevoie pentru schimbarea lui)
Așa cum spuneam, Legea nr. 95/2006 stabilește condițiile prin care o persoană poate fi considerată asigurată în cadrul sistemului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Conform acestei legi, statutul de asigurat se aplică în următoarele cazuri:
De asemenea, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele asigurate se împart în trei categorii: beneficiari de asigurare gratuită – persoanele care beneficiază de servicii medicale fără a plăti contribuții directe, persoane asigurate cu plata contribuției din alte surse – asigurarea este acoperită prin contribuții provenite din alte surse decât cele personale directe și persoane asigurate care plătesc contribuția – asigurarea este acoperită prin plata directă a contribuțiilor de către persoanele respective.
Astfel, cei care bifează toate cerințele de mai sus ar trebuie să aibă statutul de asigurat, însă acest lucru se poate verifica și pe site-ul oficial al CNAS. Prin această platformă puteți afla rapid dacă sunteți înregistrat ca asigurat și dacă aveți acces la serviciile medicale oferite în cadrul sistemului. Astfel, furnizând codul numeric personal şi introducând un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS), orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România şi dacă i s-a emis un card de sănătate.
(VEZI ȘI: Acești români nu mai apar în sistemul informatic al CNAS! Nu primesc rețete compensate sau trimiteri)