Legea care a intrat în vigoare pe 2 mai 2022! Milioane de certificate de naştere au devenit nule

Publicat: 11/05/2022 | 07:48

Plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces a devenit interzisă. Milioane de certificate au devenit, astfel, nule. Legea a intrat în vigoare pe 2 mai 2022, după ce a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.

Românii sunt obligați să renunțe la plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces, pentru că procedura duce, potrivit legii în vigoare, la anularea documentelor.

(VEZI AICI: CAZ ȘOCANT! O FEMEIE A CREZUT CĂ ARE UN FRATE DE CARE NU A ȘTIUT NICIODATĂ. AL CUI ERA DE FAPT CERTIFICATUL DE NAȘTERE)

Milioane de certificate de naștere au devenit nule. Ce prevede legea

Ofițerii de stare civilă și funcționarii din cadrul direcției de evidența populației au dreptul să declare nule documentele plastifiate. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis, președintele României.

Este vorba despre Legea nr. 105/2022, Art. 10, alin. 9 care o modifică pe cea cu nr. 119/1996 și spune clar că (cităm din Monitorul Oficial): “Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofiţerii de stare civilă, funcţionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori ofiţerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României”.

Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume

De asemenea, Klaus Iohannis a promulgat și legea conform căreia copiii nu pot avea mai mult de trei prenume.

  • Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.
  • Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.
  • În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere.

(NU RATA: CERTIFICATUL DE NAȘTERE AL BEBELUȘULUI DUCILOR DE SUSSEX A FOST PUBLICAT! UNDE A NĂSCUT MEGHAN MARKLE)

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult