Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este dezbătut, de mai multe zile, în cadrul Comisie Juridice a Senatului. Votul final urmează să fie dat, joi, la prânz.
Au fost aduse o serie de modificări la proiectul de lege privind carantina și izolarea, acestea au fost anunțate în cadrul dezbaterilor de miercuri seară. (CITEȘTE ȘI: NELU TĂTARU, DESPRE REZULTATUL DISCUȚIILOR PRIVIND LEGEA CARANTINEI! CARE ESTE PERIOADA PE CARE PACIENȚII ASIMPTOMATICI TREBUIE SĂ O PETREACĂ ÎN SPITAL)
Astfel, în urma discuțiilor s-a decis că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. De asemenea, izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta, scrie Agerpres.
Conform noilor modificări, se prevede că INSP are obligaţia de a comunica zilnic: numărul cazurilor retestate, numărul cazurilor noi şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului.
O altă modificare vine în legătură cu izolarea pentru un minor, care se va dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. (VEZI ȘI: MESAJUL TĂIOS AL PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS: „MĂ SURPRINDE CINISMUL PSD. TERGIVERSAREA LEGII CARANTINEI ȘI IZOLĂRII POATE COSTA SUTE DE VIEȚI”)
„Dacă persoana este un minor, măsura izolării pentru acesta se instituie (…) la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare (…) se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare”, este precizat într-unul dintre alinite.
Mai mult, s-a stabilit că ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, au decis miercuri seara senatorii Comisiei juridice, care au modificat astfel articolul 12 al proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.
Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului. Votul final asupra legii carantinei urmează să fie dat, joi, la prânz. (NU RATA: ZI DECISIVĂ ÎN SENAT! SE DEZBATE PROIECTUL PRIVIND CARANTINAREA ȘI IZOLAREA)