Adio țepe cu mașini lovite și kilometrajul dat înapoi! Șoferii români pot sta liniștiți dacă plătesc emiterea noului document din Legea 142/2023. Când și în ce condiții se aplică?
Începând cu data de 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român va începe să elibereze certificatul RAR Auto Pass către proprietarii de autovehicule conform prevederilor Legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024. Noul document este menit să îmbunătățească transparența și a siguranța în piața auto second-hand.
Citește și: ȘOFERII CARE NU TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ IMPOZIT AUTO, DEȘI AU MAȘINA ÎNMATRICULATĂ ÎN ROMÂNIA
Certificatul RAR Auto Pass va fi oferit proprietarilor de vehicule care sunt pe cale să fie vândute. Acesta va trebui prezentat cumpărătorului în timpul procesului de tranzacție. Documentul va conține informații esențiale despre istoricul vehiculului. Printre acestea se enumeră înregistrări referitoare ale kilometrajului și detalii despre orice accident care ar fi putut degrada sistemul de siguranță. Eliberarea acestui certificat este aplicabilă autovehiculelor deja înmatriculate în România și va implica un cost aproximativ de 50 de lei.
Până la sfârșitul lunii mai 2024, atunci când legea va intra în vigoare, aplicația RAR Auto Pass va fi finalizată în sistem online, conform cu cerințele legale. Aplicația va ajunge la mai multe entități, printre care stații de service, stații de inspecție și testare tehnică (ITP), ateliere de verificare a tahografului și/sau a limitatorului de viteză, dar și către producătorii de vehicule rutiere. Entitățile vor fi nevoite să furnizeze datele necesare pentru generarea certificatul RAR Auto Pass.
Autoritățile au transmis că toate datele necesare despre un autoturism vor fi colectate în circa 6 luni. Doar așa se poate prezenta o imagine de ansamblu cuprinzătoare a istoricului. Astfel, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va emite certificatul RAR Auto Pass pentru persoanele care vând un vehicul, așa cum prevede legea.
Certificatul va fi detaliat, cuprinzând informații importante despre autoturism. Printre acestea se enumeră: numărul de identificare al vehiculului, înregistrări ale evenimentelor rutiere, orice deteriorare semnificativă a sistemelor critice(exemplu: frânarea și direcția). De asemenea, documentul va include orice intervenții efectuate asupra mașinii, printre care întreținerea, reparațiile sau actualizările de software.
În situațiile excepționale în care nu sunt disponibile date despre un anumit vehicul în timpul interogării, RAR va elibera un certificat de refuz gratuit. Mai mult, vehiculul nu trebuie să fie adus fizic la RAR pentru a primi certificatul RAR Auto Pass.
„RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce mă preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfasoara Registrul Auto Român să întărească idea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, a transmis un purtător de cuvânt RAR, potrivit stiripesurse.ro.
Lansarea certificatului RAR Auto Pass reprezintă un moment semnificativ în încurajarea transparenței și securității în piața auto second-hand din România, furnizând cumpărătorilor date esențiale pentru a face alegeri informate în procesul de achiziționare a autovehiculelor.
Citește și: SCHIMBARE ÎN CODUL RUTIER 2024! CE TREBUIE SĂ ȘTIE ȘOFERII DESPRE SCHIMBAREA ANVELOPELOR