Pe data de 14 iulie, Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care va afecta șoferii din România. Actul normativ prevede că rovinieta se va aplica în funcție de durata de utilizare a vehiculului de o zi, 1o zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.
Legea dorește să vadă o diferențiere între prețurile pe care le vor plăti șoferii pentru rovinietă, în funcție de gradul de poluare și kilometri. Astfel, prețurile vor crește simțitor. Înainte de semnarea actelor normative, șoferii aveau, în funcție de preț, rovinietă de o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Dacă proiectul va deveni lege, șoferii vor putea plăti taxa pentru o perioadă de 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.
Șoferii care nu își fac rovinietă riscă să primească amenzi cuprinse între 250 și 500 de lei, pentru cei care au mașini ce necesită permis de categoria B.
În cazul mașinilor mai mari, ce transportă marfă și au până la 3,5 tone, amenzile sunt cuprinse între 950 și 1.900 de lei. Pentru TIR-uri, amenda este cuprinsă între 1.550 lei și 3.100 de lei. Mai mult de atât, cei care conduc autocare pot fi amendați cu până la 5.500 de lei.
În urmă cu câteva luni, ministrul Transportului spunea că șoferii de camioane vor avea o nouă taxă, numită TollRo, valabilă pentru vehiculele mai mari de 3,5 tone. Taxarea se va face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară TollRo, care încă nu a fost stabilită. Valoarea tarifară va fi reglementată prin ordin de ministru.
(CITEȘTE ȘI: S-a votat legea pentru noua rovinietă obligatorie pe șoselele din România. Când va putea fi cumpărată de conducătorii auto)
(CITEȘTE ȘI: Șoferii români vor avea de plătit o nouă taxă. Ce este rovinieta „TollRO” și când intră în vigoare)