In anii '80, Mihai Constantinescu facea furori pe scenele din Romania, cu melodiile sale care ajungeau direct la suflet. Dupa peste 40 de ani de cariera, artistul a dezvaluit pentru prima data povestea ritmurilor care l-au facut celebru.
Nu exista roman care sa nu cunoasca macar una dintre melodiile lui Mihai Constantinescu. De-a lungul timpului, piese ca „O lume minunata”, „Iubiti si cainii vagabonzi” si „Sus in deal” au fost ascultate de zeci, poate chiar sute de ori si, se poate spune ca au facut istorie.
Pentru prima data dupa atata timp de cand a devenit celebru datorita acestor melodii, Mihai Constantinescu a dezvaluit in exclusivitate pentru CANCAN.ro cum s-au nascut si cat de usor i-a venit inspiratia atunci cand a fost momentul potrivit.
„Eu nu am crezut niciodata ca ‘O lume minunata’ va fi un cantec de mare exceptie. In 1979 a fost un mare spectacol la Sala Polivalenta pentru celebrarea anului international al copiilor. Cineva mi-a spus sa scriu o melodie pentru copii. Mi se parea ceva foarte greu.
Tin minte ca aveam melodia. Atunci locuiam la blocurile din fata parcului Tineretului si de la Polivalenta si pana acasa mi-am framantat capul ce sa spuna textul, pentru ca asta este foarte important. Tin minte, cu doua blocuri inainte sa ajung eu, mi-au venit in minte versurile”, si-a inceput cantaretul povestea.
Piesa „Iubiti si cainii vagabonzi” are in spate o poveste destul de trista pentru marele artist. Aceasta a fost compusa pentru un animal pe care Constantinescu l-a iubit in mod deosebit, dar pe care l-a pierdut in cele din urma.
„‘Iubiti cainii vagabonzi’ are o poveste foarte serioasa. A fost scrisa pentru un caine care venea sa ma viziteze si caruia ii dadeam mancare, laptic si bobite. Am patimit foarte mult pentru el. Am plecat la mare si am avut sentimentul ca atunci cand ma voi intoarce nu am sa il mai gasesc. Si exact asa a fost”, a povestit acesta, pentru CANCAN.ro.
Cea mai „draguta” poveste este ascunsa insa de melodia „Sus in deal e o casa”, unul dintre cele mai mari succese ale lui Mihai Constantinescu. Versurile au fost inspirate din amintirile acestuia legate de casa unei batrane, care nu are insa nimic de-a face cu imaginea conturata in piesa.
„Tin minte ca am facut ‘Sus in deal e o casa’ dintr-o suflare. Eram in drum spre mare si a fost un spectacol inainte la Lehliu Gara. Aveam chitara la mine, un mic reportofon si l-am cantat de la cap la coada si mi s-a parut extraordinar. L-am imprimat imediat pentru ca lucrurile astea le uiti . Si eram cu un prieten bun, foarte bun muzician si i-am spus ca vreau sa ii cant o piesa extraordinara.
CITESTE SI
Pana la mare am facut textul, inspirat de un peisaj din judetul Arges, in satul Hatiesti. Acolo aveam niste prieteni si mergeam la ei de cate ori apucam. Casa lor era ultima, pe o ulita care mergea spre deal. Mai departe, locuia o femeie singura, intr-o casuta mica, neagra. Atat de mica parea casuta incat nu stiam cum doarme acea femeie, in picioare sau intinsa. Asta mi-a fost imaginea. Nu inteleg de ce am spus ‘ sus in deal e o casa si acolo e mandra mea’ ca ea era o femeie uratica si muncita. Cand am ajuns la Constanta am cantat-o prost, dezastruos si puteti sa credeti ca am facut trei bisuri?”, a marturisit cantaretul, pentru CANCAN.ro
Atunci cand isi aminteste de toate aceste lucruri, Mihai Constantinescu are o mare satisfactie legata de ceea ce a lasat in urma lui. Cand priveste insa la generatia muzicala de astazi, artistul resimte un profund regret pentru tot ceea ce se intampla, „mult si la fel”, dupa cum spune chiar el.
„Cu vremea am inteles un lucru. Un cantec, daca nu are melodie si mesaj, nu ramane niciodata. Nu are ce sa ramana din el. Ritmurile sunt la fel, seamana. Nu stiu de ce ne luptam sa facem o chestie sablon. Schimbam putin cuvintele, versurile si cineva ne impinge la radio si gata, esti in voga. Am avut un soc: multi cantareti, multe fete frumoase, nu au succes in fata publicului.
Cand cineva e in mare voga, oamenii ar trebui sa se tavaleasca, sa tipe. Cred ca problema este ca e foarte mult si la fel si asa nu are cum sa mearga. Decat pe sezon. Astea sunt vremurile, asta se impune, asta se cere. Spre exemplu din piesa ‘Marabou’ nu ramane decat un cuvant. Mi se pare caraghios, desi piesa e foarte frumoasa. Totul este excelent, dar daca atat iti ramane in cap e ca si cum ai citi o carte si ti-ar ramane in cap doar inceputul”, a declarat marele cantaret, pentru CANCAN.ro.
Tatal sau a murit fara sa stie ca el canta
Chiar daca o tara intreaga l-a adorat pe Mihai Constantinescu, artistul a purtat mereu in suflet o mare „lipsa”. Acestuia i-au lipsit intotdeauna vorbele de lauda ale tatalui sau, care a murit fara ca macar sa stie ca fiul lui este cantaret. Din pacate, nici mama artistului nu a trait prea mult sa se bucure alaturi de el, insa a apucat sa il aplaude la cateva spectacole.
Aiana Dinu