Le-a închis într-o seră şi le hrăneşte cu… Am pătruns în ”maternitatea” de plante carnivore!
„De când m-am apucat de crescut plante carnivore am decis să o fac la un nivel profesionist, să fiu eu un exemplu şi ajutor pentru alţii dacă eu nu am avut. Aşa că am început un blog despre subiectul acesta şi am înfiinţat chiar o echipă, de patru oameni, care menţinem asociaţia în viaţă şi o promovăm. Pentru anul viitor am un plan mare, doresc să realizez un documentar într-o mlaştină din Maramureş pe care o cunosc foarte bine, unde se găsesc plante carnivore în mediul natural. Vreau să promovez aceste plante, să le cunoască lumea, să vadă că nu e ceva de filme horror, să înţeleagă că sunt plante speciale şi nu periculoase”, povesteşte Adrian pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Neobişnuitul cultivator a explicat şi cum a început pasiunea lui pentru plantele carnivore.
„Prima plantă carnivoră pe care am avut-o nu o pot uita niciodată, atât pentru că este prima, cât şi pentru că a fost cadou de la logodnica mea, acum aproximativ trei ani. În momentul acela nu aveam nici o cunoştinţă despre ea, dar am început să învăţ multe, pentru că mi-a stârnit curiozitatea văzând-o cum se dezvoltă, cum se hrăneşte. Au fost multe nopţi albe în care am citit despre plantele carnivore, săptămâni întregi de documentare”, spune Adrian.
La scurt timp după ce a primit prima plantă carnivoră, Adrian şi-a mai cumpărat câteva, ca mai apoi să le înmulţească şi totul să se transforme, dintr-un cadou, într-o pasiune care părea că nu mai are margini. Pentru că, totuşi, nesiguranţa în ceea ce priveşte îngrijirea plantelor plana încă asupra lui, a intrat în contact cu câţiva crescători de plante carnivore din România, cu care să facă schimb de păreri sau chiar de plante. (CITEŞTE ŞI: Declaraţii exclusive. I-a ”creat” pe Smiley, Halep şi Gigi Becali. A câştigat 10.000 € la ”Românii au Talent”, dar azi… ”Trăiesc de pe o zi pe alta!”)
Crescătorii din Ungaria i-au dat o mână de ajutor
Cel mai mare ajutor l-a primit însă de la prietenii pe care şi i-a făcut în Ungaria, acolo unde există o comunitate puternică de crescători de plante carnivore, oameni pe care i-a întâlnit acum doi ani la o expoziţie.
„Am reprezentat România la o întâlnire internaţională a crescătorilor de plante în Ungaria. Acolo am putut vedea ce au şi alţii, cum le cresc, am putut să cunosc alţi crescători cu care acum ţin legătura şi cu care fac schimb de plante. Bineînţeles că ei sunt mult mai vechi ca mine în domeniu şi ştiu mult mai multe, aşa că am avut de la cine învăţa. Ne sunăm, ne spunem că avem o plantă de Nephentis, de exemplu, ajunsă la maturitate, cu care nu avem ce face şi ne-o trimitem unul altuia. Punem plantele pe curier şi ni le trimitem de la unul la altul când avem prea multe“, explică Adrian. (NU RATA, AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)
Pentru că simţea că plantele acestea merită să fie mai bine înţelese şi să elimine miturile din jurul lor, dar şi pentru a-i face şi pe alţii să le îndrăgească şi, de ce nu, să le crească, Adrian a înfiinţat şi o asociaţie a crescătorilor de plante carnivore, asociaţie care să-i ajute să se dezvolte reciproc şi să păstreze legătura. De asemenea, asociaţia îi ajută să scoată capul în lume şi să se prezinte mai uşor la expoziţiile din străinătate şi din ţară.
Seră de plante carnivore la Pişcolt, în Satu Mare
Adrian a căutat în toată ţara crescători de plante carnivore şi, după ce a terminat de înfiinţat asociaţia, a avut o surpriză: a descoperit că el este cel mai mare crescător de plante carnivore, cu numărul cel mai mare de plante în seră. Adrian le creşte într-o seră mică, improvizată, în capătul curţii. Sera nu este nici mare, nici modernă, dar este suficient pentru a putea crea climatul necesar ca aceste plante să supravieţuiască în curtea sa din localitatea Pişcolt, judeţul Satu Mare.
„Se pare că eu am cel mai mare număr de plante carnivore din România. Am opt specii şi peste 100 de exemplare în total. Numărul lor diferă chiar de la o săptămână la alta, pentru că le înmulţesc, le trimit pe curier, primesc altele. Sunt diferiţi hibrizi, din diferite specii şi subspecii, fiecare cu caracteristicile lor. Unele sunt mai pretenţioase, altele nu au nevoie de condiţii speciale. Unele mă depăşeşc şi, când le primesc, fug la internet şi citesc, nu de puţine ori mă prinde cântatul cocoşului şi eu sunt tot la calculator să citesc despre cum se creşte şi se înmulţeşte un anume hibrid. Fiecare dintre ele e specială şi ştiu despre fiecare de unde o am, cum să o îngrijesc şi tot ce are nevoie ca să reziste aici“, mai spune Adrian. (VEZI ŞI: Legendele urbane susţin că… Ce ascund tunelurile secrete de sub Focşani: „Nimeni nu a mers până la capăt…”)
E greu să-i convingă pe ceilalţi că nu e ca în desenele animate
Prietenii şi familia îl încurajează şi îl ajută în pasiunea pe care o are, deşi mulţi nu înţeleg exact cum stă treaba cu plantele carnivore. De intrat la plante e destul de greu pentru unii aceştia având o preconcepţie formată în urma desenelor animate şi ale filmelor care prezentau aceste plante.
„Când află lumea ce plante cresc, majoritatea îmi pun prima întrebare legată de modul lor de hrănire, ce le dau să mănânce, dacă le cumpăr carne sau dacă le hrănesc cu penseta. Nu e nevoie să fac aşa ceva, sera în care sunt are câteva găuri prin care intră insecte, ţânţari, muşte, cu care ele se hrănesc. Iar dacă nu sunt insecte, ele oricum se hrănesc şi din pământ, nu doar carnivor. Singurul mod în care eu intervin în hrănirea lor e prin câţiva picuri din soluţiile pentru flori care se găsesc în florării, dar asta doar în perioada de iarnă, dacă este foarte frig. Sunt plante tropicale şi subtropicale, putând fi găsite în junglă, dar nu sunt pretenţioase la condiţiile meteo. Temperatura nu trebuie să coboare sub 15 grade. Unele au nevoie de ceva mai multe grade, dar pe acelea le duc iarna în casă, dar restul vor rămâne în sera de afară“, adaugă crescătorul de plante carnivore. (CITEŞTE AICI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi… Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)
Adrian îi încurajează şi pe alţii să adopte pasiunea lui, fiind una care nu necesită extraordinar de mulţi bani şi nici timp, plantele având preţuri de bun simţ, cele mai scump fiind câţiva zeci de euro, iar odată dobândite ele se înmulţesc uşor şi se pot schimba cu alţi crescători, pentru a diversifica speciile deţinute. Pentru că tot le dedică timp, Adrian şi-a extins colecţia de plante carnivore cu diverse tipuri de ferigi şi plante de munte rare. (NU RATA, DOAR PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: VIDEO EXCLUSIV. Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)