Piața Constituției a avut multe întrebuințări, de la parcare la loc de proteste, de la târguri și expoziții la spațiu pentru concerte ori spectacole de lasere și lumini, dar niciodată până acum n-a fost scenă de teatru. Din acest weekend, a primit și ”botezul” artei teatrului, prin opera ”Vlaicu Vodă” a lui Alexandru Davila.
Nonconformistul regizor Horia Suru a propus Teatrului Excelsior să pună în scenă piesa într-un mod cu totul special, măreț, așa cum n-a mai fost niciodată până acum. Amintind de originile tragediei și comediei Greciei Antice, piesa se joacă în aer liber, pe o platformă largă și plată, cu spectatorii așezați la înălțime, iar muzica asigurată de o orchestră și un cor, cântând live. Piesa este nocturnă, într-un decor care reproduce în mărime naturală case, un han, o biserică, grajduri, ateliere meșteșugărești, cam tot ce se găsea într-un sat medieval, inclusiv făclii ținute de străjeri plasați la înălțime, în câteva foișoare.
Costumele se întind și mai departe de scenă, fiecare spectator primind pelerine lungi la intrarea în spațiul delimitat cu rogojini în mijlocul Pieței Constituției. Înaintea începerii spectacolului, ți se oferă ocazia să te plimbi prin ”satul medieval”, să te așezi la mesele din lemn și să bei o bere draft dintr-un pahar de plastic, totuși. Cai negri deosebit de frumoși, cu pinteni lățoși și cozi lungi până în pământ, te privesc blând din țarcuri, iar câteva gîște certărețe te fac să uiți că ești în mijlocul betoanelor turnate de Ceaușescu. Mai e și un pâlc de plopi albi, plantați provizoriu pe o movilă de pământ, care servește drept loc de pus la cale complotul din piesă.
Surprizele pe care le oferă scenografia nu se oprește la decor și costumele oferite spectatorilor, ci continuă cu rotirea gradenelor cu spectatori, la 270 grade, treptat, scenă cu scenă. Astfel, fundalul decorului se schimbă, așa încât poți vedea atât bulevardul cu fântâni funcționale și iluminate în culori, cât și Palatul Parlamentului, în momentul culminant al piesei. Un spectacol absolut inedit, cu o distribuție generoasă, cu muzică și dans și joc cu foc, cu demonstrații de turnir ce stârnesc instantaneu aplauzele publicului și, evident, cu actori foarte buni în rolurile principale. Vorbeam de surprize? Încă nu s-au terminat. Surpriza serii de duminică, 10 iunie, a fost prezența Laviniei Șandru în rolul Doamnei Clara. Obișnuită cu luminile reflectoarelor de televiziune și cu adresarea directă, Lavinia Șandru a reușit să se transpună perfect în rolul autoritar și intrigant al Doamnei Clara, cu o atitudine dominatoare a unei scene uriașe, în ciuda aparenței sale firave.