Parchetul European a luat o măsură fără precedent prin suspendarea procurorului european bulgar Teodora Georgieva, ca parte a unei anchete administrative de amploare. Această decizie ridică semne de întrebare cu privire la integritatea investigațiilor în curs și la presiunile politice din jurul unor dosare sensibile.
Georgieva ar fi fost implicată într-un caz de corupție și șantaj legat de proiectul de reconstrucție a instalației de stocare a gazelor Chiren, cea mai mare din Balcani. Acest proiect, finanțat parțial de fonduri europene în valoare de 78 de milioane de euro, a devenit subiectul unei investigații EPPO (Parchetul European) începând cu august 2024.
Dosarul a atras atenția asupra unor posibile nereguli în procesul de execuție, după ce percheziții au fost efectuate la sediul companiei de stat Bulgartransgaz. Denunțători din sectorul energetic au semnalat riscuri pentru siguranța instalației din cauza unor probleme tehnice și contractuale.
„Independenţa tuturor procurorilor noştri este una dintre valorile fundamentale ale EPPO, care este esenţială pentru îndeplinirea misiunii noastre”, potrivit Parchetului European.
Pe măsură ce ancheta privind proiectul Chiren a avansat, s-au intensificat și presiunile asupra procurorului european Teodora Georgieva. Investigația, care vizează posibile nereguli și fapte de corupție legate de fondurile europene alocate pentru modernizarea celei mai mari instalații de stocare a gazelor din Balcani, a atras atenția unor persoane influente din sfera politică și economică.
Suspendarea procurorului bulgar a fost justificată de necesitatea asigurării unei anchete imparțiale, însă această măsură a stârnit reacții diverse în rândul comunității juridice și politice, unii considerând că este vorba despre o măsură excesivă, în timp ce alții o văd ca pe o garanție a transparenței și corectitudinii investigațiilor.
Cazul Chiren nu este un incident izolat, ci face parte dintr-o serie de investigații mai ample desfășurate de EPPO în legătură cu gestionarea fondurilor europene în Europa de Est. Dosarul a fost deschis după ce denunțători din industria energetică au semnalat posibile riscuri și practici ilegale în implementarea proiectului, ceea ce a dus la intervenția Parchetului European și la efectuarea de percheziții la sediul Bulgartransgaz.