Paștele este o sărbătoare mult așteptată de către creștini și mai este foarte puțin timp până când se pot bucura de ea. Însă, înainte, oamenii vor să știe când este Lăsata Secului. Această zi marchează începutul perioadei de post și rugăciune.
Postul Paștelui este cel mai lung și riguros dintre cele patru posturi majore regăsite în calendarul bisericesc. Acesta debutează cu ceremonia Lăsatei Secului, care are o semnificație aparte. Termenul „sec” din cuvântul „secului” face referire la un regim alimentar lipsit de carne și produse grase.
Totuși, potrivit învățăturii tradiționale a Bisericii Ortodoxe, postul nu se rezumă doar la mâncarea consumată. Dincolo de regimul alimentar drastic, credincioșii trebuie să „scape” de comportamentul păcătos. Practic, este un întreg proces de transformare spirituală.
În ceea ce privește tradiția populară, Lăsata Secului marchează momentul de tranziție dintre vechiul și noul an agricol, iar credincioșii au grijă să respecte obiceiurile deosebite. Spre exemplu, unul dintre ele constă în adunarea familiei la o masă festivă, unde se sărbătorește acest moment important.
De asemenea, în unele regiuni, tradiția spune că trebuie strânse oasele și resturile de mâncare pe o față de masă, ca mai apoi să fie aruncate în direcția răsăritului. Acest gest este unul simbolic și reprezintă hrănirea păsărilor cerului.
Una dintre tradițiile populare care este respectată în acea zi aduce bucurie copiilor. Mai exact, este vorba despre un joc, intitulat „prinderea halviței cu gura”. Micuții încearcă să prindă cu dinții o bucată de halva suspendată. Alte obiceiuri fac referire la legarea grânelor sau vizitele la nași, însoțite de daruri tradiționale. Acestea pot contribui la bogăția spirituală a Lăsatei Secului.
Credincioșii sunt curioși să afle când va fi în anul 2024 Lăsata Secului. Ei bine, această zi importantă este duminică, 17 martie 2024, iar următoarea zi, luni, 18 martie, începe Postul Paștelui. Acesta durează 40 de zile, perioada pe care Mântuitorul a petrecut-o în pustiu înainte de începerea activității Sale publice. În acest timp, oamenii se preocupă de reflecție și rugăciune pentru a se pregăti de celebrarea Învierii Domnului.
Astfel că românii se pot bucura, de Lăsata Secului, de bunătățile interzise pe perioada Paștelui. De regulă, în acea duminică, credincioșii fac o masă mare unde se servesc preparate de dulce.